Zelenskyi ei perääntynyt – etsii ratkaisua oikeusvaltion ja korruptionvastaisen työn tasapainottamiseksi

25.07.2025

Zelenskyi ei ole yksiselitteisesti perääntynyt, vaan pyrkii löytämään ratkaisun, joka sekä vastaa EU:n oikeusvaltiokriteereihin että turvaa maan sisäisen vakauden ja suvereniteetin. 

Volodymyr Zelenskyi. UKRAINAN PRESIDENTIN KANSLIA
Volodymyr Zelenskyi. UKRAINAN PRESIDENTIN KANSLIA

Kello 8:47. Teksti: Nina Laakso/ 24-verkkolehti

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on  ratifioinut  torstaina 24. heinäkuuta lain, joka rajoittaa kahden maan keskeisen korruptionvastaisen viraston – NABU:n ja SAPO:n – toimivaltuuksia. Vaikka osa kansainvälisestä ja suomalaisestakin mediasta on tulkinnut hänen "perääntyneen" lain vuoksi syntyneen kritiikin ja mielenosoitusten takia, tapahtumien kulku antaa viitteitä päinvastaisesta.

Zelenskyi ilmoitti jo edellisenä päivänä, keskiviikkona, aikovansa esitellä uuden lakiesityksen parlamentille oikeusvaltion vahvistamiseksi. Tavoitteena on varmistaa korruptionvastaisten instituutioiden riippumattomuus ja torjua ulkopuoliset vaikutusyritykset – erityisesti Venäjän suunnalta. Uusi laki nähdään osana tätä strategiaa, vaikka se on herättänyt huolta muun muassa Euroopan unionissa ja kansainvälisissä ihmisoikeusjärjestöissä.

Lain myötä Ukrainan valtakunnansyyttäjä saa valtuudet puuttua virastojen tutkimuksiin, siirtää tai jopa lopettaa niitä, ja SAPO:n johtajan toimivaltaa rajoitetaan. Tämän katsotaan heikentävän virastojen riippumattomuutta, mikä on aiheuttanut kritiikkiä muun muassa Human Rights Watchin taholta.

Zelenskyi kuitenkin puolustaa lakia korostaen, että se "vahvistaa järjestystä, suojelee korruptionvastaisia viranomaisia ulkoiselta vaikutukselta ja takaa riippumattomuuden". Hänen mukaansa on tärkeää säilyttää kansallinen yhtenäisyys ja kunnioittaa kaikkien ukrainalaisten näkemyksiä – unohtamatta tukea, jota maa saa lännestä.

Kokonaisuudessaan tilannetta ei voi tiivistää yhteen yksinkertaiseen tulkintaan: Zelenskyi ei ole yksiselitteisesti perääntynyt, vaan pyrkii löytämään ratkaisun, joka sekä vastaa EU:n oikeusvaltiokriteereihin että turvaa maan sisäisen vakauden ja suvereniteetin.