YK:n turvallisuusneuvostossa suurvallat ottivat mittaa toisistaan

Teksti: Nina Laakso
YK:n turvallisuusneuvosto muuttui jälleen areenaksi, jossa suurvallat ottivat mittaa toisistaan. Kiina, Venäjä ja Ranska ryhtyivät moittimaan Yhdysvaltoja, joka käytti veto-oikeuttaan estääkseen päätöslauselman, joka olisi vaatinut tulitaukoa Gazaan.
Vaikka yksi pysyvä jäsen Yhdysvallat esti päätöslauselman, Yhdistynyt kuningaskunta pidättyi äänestämästä.
Yhdysvaltojen Robert A. Wood sanoi, että valitettavasti lähes kaikki hänen maansa suositukset jätettiin huomiotta. Päätöslauselma tekstissä ei myöskään tunnustettu Israelin oikeutta itsepuolustukseen kansainvälisen oikeuden mukaisesti.
Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun maailmanpolitiikan näyttämöllä käydään taistoa eri intressien välillä. Keskusteluissa korostettiin erityisesti Yhdysvaltojen läheisen liittolaisen, Iso-Britannian, pidättyvää äänestystä.
Britannian YK-suurlähettiläs Barbara Woodward perusteli päätöstään sillä, että tekstissä ei selkeästi tuomita Hamasia. Näyttää siltä, että politiikka on aina täynnä erilaisia tulkintoja ja hienovaraisia peliliikkeitä.
Ranska ilmaisi pettymyksensä neuvoston "yhtenäisyyden puutteesta" ja huomautti, että tämä tilanne ei edistä rauhanneuvotteluja Gazassa. Ranskan suurlähettiläs Nicolas de Riviere toi esille, että neuvoston velvollisuus on täyttää YK:n peruskirjan mukainen mandaatti, ja tässä tilanteessa se ei näytä toteutuvan.
Kiinan Zhang Jun ilmaisi syvän pettymyksensä Yhdysvaltojen veto-oikeuteen.
Venäjän federaation Poljanski sanoi, että Yhdysvallat on "silmiemme edessä antanut kuolemantuomion tuhansille, ellei kymmenille tuhansille muille siviileille".
Brasilian Sergio França Danese sanoo äänestäneensä luonnoksen puolesta, jota hänen maansa on myös tukenut.
- Ennemmin tai myöhemmin neuvoston jäsenten on kannettava vastuunsa ja tehtävä se, mikä on oikein, hän korosti ja huomautti, että nämä ovat "inhimillisyyden saneluja".
Palestiinan valtion pysyvä tarkkailija Riyad H. Mansour totesi, että tämä on totuuden hetki, käännekohta historiassa, on erittäin valitettavaa ja tuhoisaa, että neuvostoa estettiin kantamasta vastuutaan tässä vakavassa kriisissä, joka uhkaa ihmishenkiä ja alueellista turvallisuutta.
Tämä jälleen kerran paljastaa kansainvälisen politiikan monimutkaisuuden ja sen, kuinka eri valtiot voivat ajaa omia etujaan, vaikka yhteinen tavoite, kuten tulitauko Gazassa, olisi saavutettavissa.
YK:n turvallisuusneuvostolla on ensisijainen vastuu kansainvälisen rauhan ja turvallisuuden ylläpitämisestä. Siinä on 15 jäsentä, ja jokaisella jäsenellä on yksi ääni. Yhdistyneiden Kansakuntien peruskirjan mukaan kaikki jäsenvaltiot ovat velvollisia noudattamaan neuvoston päätöksiä.