Näkökulma: Miksi YK-äänestyksessä Suomen olisi pitänyt äänestää humanitaarisen aselevon puolesta Gazassa?

Teksti: Nina Laakso
Meneillään oleva Israelin ja Hamasin välinen konflikti on johtanut merkittäviin ihmishenkien menetyksiin ja infrastruktuurin tuhoutumiseen Gazassa. Ihmishenkiä on menetetty myös Israelissa.
YK:n päätöslauselmassa ehdotettiin humanitaarista aselepoa Gazaan uusien siviiliuhrien estämiseksi ja tarpeellisen avun saamiseksi perille.
Ehdotettua aselepoa tukivat monet maat, myös Euroopan unionin maat. Suomi äänesti tyhjää.
Suomen äänestys aselevon puolesta olisi ollut sopusoinnussa sen ulkopoliittisten tavoitteiden kanssa, mukaan lukien rauhan ja ihmisoikeuksien edistäminen. Suomella on moraalinen velvollisuus tukea humanitaarisia toimia ja ehkäistä siviiliuhreja. Äänestämällä aselevon puolesta Suomi olisi voinut osoittaa sitoutumisensa näihin arvoihin.
Suomi saattoi olla huolissaan aselevon puolesta äänestämisen mahdollisista diplomaattisista seurauksista, erityisesti suhteestaan Israeliin. Suomi on saattanut asettaa kansalliset turvallisuusetunsa etusijalle humanitaaristen huolenaiheiden edelle, erityisesti Ukrainan meneillään olevan konfliktin vuoksi.
Suomella on ollut pitkäaikainen suhde Israeliin aina 1950-luvulta asti. Suomi oli yksi ensimmäisistä maista, joka tunnusti Israelin itsenäiseksi valtioksi. Siitä lähtien nämä kaksi maata ovat ylläpitäneet diplomaattisuhteita. Maiden taloudelliset ja kulttuuriset siteet ovat viime vuosina vahvistuneet, ja Israelista on tullut Suomelle tärkeä kauppakumppani.
Gazan ja Israelin välinen konflikti on johtanut useisiin ihmisoikeusloukkauksiin Gazassa ja Israelissa, mukaan lukien järjettömään siviilien tappamiseen. On tärkeää, että Suomi osallistuu aktiivisesti rauhan ja ihmisoikeuksien edistämiseen, sillä konfliktilla voi olla kauaskantoisia seurauksia.
Israel väittää, että sillä on oikeus puolustautua Hamasia vastaan, jota se pitää terroristijärjestönä. Hamas puolestaan väittää taistelevansa Israelin sortamien palestiinalaisten oikeuksien puolesta. Niin tai näin, tässäkään sodassa ei tule olemaan voittajia. On vain kummankin osapuolen kansalaiset, jotka maksoivat syyttömänä konfliktin hengellään ja muilla kärsimyksillään.