Näkökulma: Yhteiskuntamme kasvattaa tulevia rikollisia- kukaan ei ota vastuuta?

07.10.2023
KUVITUSKUVA
KUVITUSKUVA

Teksti: Nina Laakso

Rikollisuuden lisääntyminen yhteiskunnassamme on monimutkainen ja monitahoinen ongelma. Kasvattaako nyky-yhteiskunta tulevia rikollisia, ja ettei kukaan ota vastuuta tämän ongelman perimmäisten syiden käsittelemisestä. 

Vanhempia pelkästään ei voi syyttää kasvatuksen laiminlyönnistä, on otettava huomioon että lapset ovat nykyisin enemmän päiväkodeissa, kouluissa ja harrastuksissa kuin vanhempiensa kanssa kotonaan. Käytännössä kasvatusvastuu on siirtynyt vanhemmilta yhteiskunnalle, esimerkiksi vanhempien työnteon, opiskelun tai sairauden sekä työttömyyden vuoksi. Olisikin vastuullista todeta, että yhteiskunta on epäonnistunut kasvatusvastuussaan.

Käsittelen tässä artikkelissa kuinka yhteiskunta ei pysty tarjoamaan riittävää tukea riskiryhmiin kuuluville lapsille ja nuorille, kuinka rikosoikeusjärjestelmä jatkaa rikollisuuden kierteitä ja miten hallitus ei tee tarpeeksi puuttuakseen rikollisuuden perimmäisiin syihin. 

On myös muistettava että epäonnistunut kasvatus on luonut pohjan lasten huostaanotoille, joka ei välttämättä pysty ongelmia korjaamaan ja luomaan lapsille ja nuorille parempaa tulevaisuutta. 

Toisaalta vasta-argumenttina on, että rikollinen käyttäytyminen on henkilökohtainen valinta ja, että rikosoikeusjärjestelmä on välttämätön lain ja järjestyksen ylläpitämiseksi ja, että hallitus tekee tarpeeksi rikollisuuden torjumiseksi. 

Yhteiskunta ei tarjoa riittävästi tukea riskiryhmiin kuuluville nuorille

Riskinuoret kääntyvät todennäköisemmin rikollisuuden puoleen yhteiskunnan tuen ja hyväksynnän puutteen vuoksi. Kun nuoret tuntevat olonsa laiminlyödyiksi ja olevansa vailla tukea, he saattavat tuntea toivottomuutta ja epätoivoa. Tämä voi saada heidät käyttämään huumeita ja harjoittamaan rikollista toimintaa. Lisäksi ilman asianmukaista ohjausta ja tukea riskialttiilla lapsilla ja nuorilla ei ehkä ole pääsyä resursseihin, joita tarvitaan välttämään rikollista käyttäytymistä. Siksi yhteiskunnalla on velvollisuus tarjota riskiryhmiin kuuluville nuorille apua ja tukea, jota he tarvitsevat positiivisten elämänvalintojen tekemiseen.

Rikosoikeusjärjestelmä on puutteellinen ja jatkaa rikollisuuden kierteitä

Rikosoikeusjärjestelmässä rikollisuus voi jatkua rikollisuuden sykleissä muun muassa kovien rangaistusten ja kuntoutusohjelmien puutteen vuoksi. Kun yksilöitä rangaistaan ​​ankarasti rikoksistaan, he voivat tuntea kaunaa ja vihaa auktoriteettia kohtaan. Tämä voi johtaa siihen, että he tekevät lisää rikoksia tulevaisuudessa. Lisäksi ilman asianmukaisia ​​kuntoutusohjelmia yksilöillä ei ehkä ole mahdollisuutta muuttaa tapojaan, ja integroitua uudelleen yhteiskuntaan. Tämä voi johtaa uusiutumiseen ja loputtomaan rikollisuuden kierteeseen.

Hallitus ei tee tarpeeksi puuttuakseen rikollisuuden perimmäisiin syihin

Köyhyys, eriarvoisuus ja koulutuksen ja työmahdollisuuksien puute voivat edistää rikollista käyttäytymistä. Hallituksella on velvollisuus puuttua näihin asioihin investoimalla sosiaaliohjelmiin ja- turvaan. Nämä ohjelmat voivat tarjota yksilöille resurssit, joita he tarvitsevat välttääkseen syrjintää ja rikollista toimintaa. Hallitus voi auttaa yksilöitä katkaisemaan köyhyyden ja eriarvoisuuden kierteen, joka voi vaikuttaa rikolliseen toimintaan.

Vasta-argumenttina yleensä esitetään että:

Rikollinen käyttäytyminen on henkilökohtainen valinta ja omalla vastuulla

Yksilöillä on oikeus päättää, osallistuvatko he rikolliseen toimintaan vai eivät. Henkilökohtaista vastuuta ei pidä poistaa. Vaikka yhteiskunta voi tarjota tukea ja resursseja, yksilöillä on viime kädessä vastuu tehdä omia valintoja. Siksi rikolliset on saatava vastuuseen teoistaan.

Rikosoikeusjärjestelmä on välttämätön lain ja järjestyksen ylläpitämiseksi

Rikosoikeusjärjestelmä toimii pelotteena rikolliselle käytökselle rankaisemalla lakia rikkovia henkilöitä. Kovia rangaistuksia tarvitaan sen varmistamiseksi, että ihmiset ymmärtävät tekojensa vakavuuden. Lisäksi rikosrekisterit toimivat varoituksena mahdollisille työnantajille ja muulle yleisölle. Tämä voi auttaa estämään tulevaa rikollista toimintaa, estämällä yksilöitä ryhtymästä laittomiin toimiin.

Hallitus tekee tarpeeksi rikollisuuden torjumiseksi

Hallitus panostaa lainvalvonta- ja rikostentorjuntaohjelmiin varmistaakseen, että yhteiskunta on suojattu rikolliselta käytökseltä. 

Yhteiskunta ei välttämättä tarjoa riittävää tukea riskiryhmiin kuuluville lapsille ja nuorille ja rikosoikeusjärjestelmä voi jatkaa rikollisuuden kierteitä, mutta yksilöillä on viime kädessä vastuu tehdä positiivisia valintoja.

Tarvitsemme yhteiskunnan jossa toimitaan yhdessä

Nykyään lapsilta ja nuorilta vaaditaan enemmän kuin aiemmin. Tämä voi johtua monista tekijöistä, kuten koulutuksen kilpailullisuudesta, sosiaalisen median vaikutuksesta, ja yleisesti yhteiskunnan muuttuvista suorituspainotteisista odotuksista heitä itseään ja perheitään kohtaan.  Hallituksen on investoitava sosiaaliturvaan, kuntoutus-ja koulutusohjelmiin puuttuakseen rikollisuuden perimmäisiin syihin. Myös lasten parissa työskenteleviä on kuultava heidän omassa työssään jaksamisessa, sekä tarjottava riittävää koulutusta ongelmien ratkaisemiseen varhaisessa vaiheessa. Heillä on vaativa ja vastuullinen työ vanhempien ohella, jonka panoksena on ihmisen kokoinen elämä.

Loppujen lopuksi yhdessä toimimalla voimme luoda yhteiskunnan, jossa yksilöitä tuetaan ja annetaan mahdollisuus tehdä myönteisiä valintoja ja välttää myös rikollista käyttäytymistä.