Yhdysvallat syyttää Venäjää kaaoksen kylvämisestä Afrikassa
Missä tahansa Venäjä ja Wagner-ryhmä ovat olleet aktiivisia, siellä epävakautta ja kaaosta.
Kello 12.03. 24-verkkolehti
Yhdysvaltain hallitus on ilmaissut huolensa Venäjän toiminnasta Afrikassa, erityisesti Nigerissä ja Malissa, joissa viime päivinä on katkaistu diplomaattisuhteet Ukrainaan. Ulkoministeriön tiedottaja Matthew Miller syytti Venäjää "kaaoksen ja epävakauden kylvämisestä" mantereella, erityisesti Wagner-ryhmän toimien kautta.
Miller korosti, että Venäjän ja sen liittolaisryhmän Wagnerin läsnäolo Länsi-Afrikassa on systemaattisesti johtanut epävakauden lisääntymiseen. Hänen mukaansa tämä ilmiö on toistunut myös muualla maailmassa, missä tahansa Venäjä ja Wagner-ryhmä ovat olleet aktiivisia.
Taustalla on Malin ja Nigerin hallitusten päätös katkaista diplomaattisuhteet Ukrainaan sen jälkeen, kun väitteet Ukrainan yhteistyöstä Pohjois-Malin tuareg-kapinallisten kanssa tulivat julki. Malin sotilasjuntta reagoi Ukrainan sotilastiedustelupalvelun tiedottajan Andrei Jusovin lausuntoon, joka esitti, että Ukraina saattaisi olla yhteydessä kapinallisiin, jotka vastikään hyökkäsivät ja surmasivat sekä Malin sotilaita että Wagnerin palkkasotureita.
Nigerin hallitus seurasi pian Malin esimerkkiä, katkaisten suhteet Ukrainaan ja osoittaen täyden tukensa Malille. Nigerin viranomaiset syyttivät Ukrainaa "terroristijärjestöjen" tukemisesta, mikä heidän mukaansa oli "kumouksellista ja mahdotonta hyväksyä".
Mali, Niger ja Burkina Faso ovat kaikki sotilasjunttien hallitsemia valtioita, jotka ovat viime aikoina lähentyneet Venäjää. Nämä maat ovat muodostaneet Sahelin valtioiden liiton (AES) tiivistääkseen yhteistyötään terrorismin torjunnassa, mikä viittaa heidän pyrkimykseensä etääntyä länsimaiden vaikutusvallasta ja kääntyä Venäjän puoleen.
Yhdysvallat puolestaan kehotti näitä maita palauttamaan diplomatiaan perustuvan vuoropuhelun ja ratkaisemaan kiistat rauhanomaisesti. Millerin mukaan diplomaattisuhteet ovat kriittisiä konfliktien ratkaisemisessa, ja Yhdysvallat uskoo, että dialogi on avain rauhan säilyttämiseen ja epävakauden estämiseen Afrikassa.