Yhdysvallat ja Ukraina: Historiallinen talouskumppanuus
Yhteistyö perustuu tasa-arvoiseen malliin, jossa kumpikaan osapuoli ei voi hallita rahaston päätöksentekoa yksin.

Kello 18:00. Teksti: Nina Laakso / 24-verkkolehti
Yhdysvallat ja Ukraina ovat keskiviikkona 30. maaliskuuta julkistaneet merkittävän sopimuksen uuden investointirahaston perustamisesta Ukrainan jälleenrakennuksen tueksi. Tämä historialliseksi kuvailtu aloite syntyy Venäjän hyökkäyssodan aiheuttamien tuhojen keskellä ja tähtää pitkäaikaiseen taloudelliseen yhteistyöhön sekä infrastruktuurin, että strategisten luonnonvarojen hyödyntämiseen.
Ukrainan talousministeri Yulia Sviridenko ilmoitti asiasta Facebook-päivityksessään pian sen jälkeen, kun hän oli matkustanut Washingtoniin viimeistelemään sopimuksen yksityiskohdat. Ministerin mukaan rahasto suuntautuu erityisesti kaivos-, öljy- ja kaasuhankkeisiin sekä niihin liittyvän infrastruktuurin ja jalostuskapasiteetin kehittämiseen.
Rahoitus tapahtuu yksinomaan uusien lisenssien kautta, joita myönnetään kriittisten materiaalien – kuten harvinaisten maametallien – sekä fossiilisten polttoaineiden projekteille. Jo olemassa olevat hankkeet jäävät sopimuksen ulkopuolelle. Tärkeä yksityiskohta on se, että varat tullaan käyttämään ainoastaan Ukrainassa, ja Yhdysvallat ja Ukraina päättävät yhdessä, mihin projekteihin rahaa suunnataan. Ensimmäisten kymmenen vuoden aikana rahaston voittoja ei jaeta osapuolille, vaan ne sijoitetaan uudelleen uusiin hankkeisiin.
Ukrainan näkökulmasta sopimus vahvistaa maan houkuttelevuutta ulkomaisille investoijille ja teknologiatoimittajille, erityisesti Yhdysvalloista, EU:sta ja muista Ukrainan liittolaismaista. Sviridenko korosti, että Ukrainan valtio säilyttää täyden omistuksen ja hallinnan omiin luonnonvaroihinsa, mukaan lukien oikeuden päättää, mitä ja mistä maaperästä louhitaan.
Yhteistyö perustuu tasa-arvoiseen malliin, jossa kumpikaan osapuoli ei voi hallita rahaston päätöksentekoa yksin. Lisäksi sopimus ei sisällä velkavelvoitteita Ukrainalle eikä vaikuta valtion omistamien yritysten hallintaan. Sen on myös määrä pysyä Ukrainan perustuslain ja kansainvälisten sitoumusten mukaisena sekä tukea maan EU-integraatiota.
Yhdysvaltain valtiovarainministeri Scott Bessent kuvasi sopimusta "historialliseksi talouskumppanuudeksi" ja kiitti presidentti Donald Trumpin "väsymättömiä ponnisteluja kestävän rauhan saavuttamiseksi". Bessentin mukaan sopimus osoittaa selvästi Venäjälle, että Yhdysvallat seisoo Ukrainan vapauden ja vaurauden rinnalla. Lisäksi hän vakuutti, ettei kukaan Venäjän sotakoneistoa tukenut taho pääse hyötymään Ukrainan jälleenrakennuksesta.
Sopimus syntyi viikkoja kestäneiden neuvottelujen jälkeen ja poliittisesti herkässä tilanteessa. Trump, joka on juuri saavuttanut 100 päivää Valkoisessa talossa, on viime aikoina arvostellut sekä Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyiä että Venäjän presidentti Vladimir Putinia neuvottelujen hitaasta etenemisestä.