Yhä useampi sote-ammattilainen menetti ammattioikeutensa

14.01.2025

Yleisimmät syyt ammatinharjoittamisoikeuden poistamiseen tai rajoittamiseen liittyvät päihdeongelmiin, terveydentilaan, ammattitaidon puutteisiin ja epäasianmukaiseen toimintaan. 

Sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilöiden vastuulla on merkittävä rooli asiakas- ja potilasturvallisuuden ylläpitämisessä. KUVITUSKUVA/iStock

Kello 21:47. Teksti: Nina Laakso/ 24-verkkolehti

Vuonna 2024 yhä useampi sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilö menetti ammatinharjoittamisoikeutensa, kun Valviran valvontalautakunta teki 132 oikeuksien poistamispäätöstä. Tämä merkitsee huomattavaa kasvua edellisvuoteen verrattuna, jolloin vastaava luku oli 91. Ammattioikeutensa menettäneistä suurin ryhmä oli lähihoitajat (68), mutta myös sairaanhoitajien (33) ja lääkärien (11) joukossa tapahtui menetystapauksia.

Ammatinoikeuksien rajoittamiset lisääntyivät niin ikään. Vuonna 2024 rajoituspäätöksiä tehtiin 45, kun niitä vuonna 2023 tehtiin 35. Lääkärien osuus rajoituspäätöksistä oli selkeästi suurin, 32 tapausta, kun taas sairaanhoitajia koskevia päätöksiä oli yhdeksän.

Yleisimmät syyt ammatinharjoittamisoikeuden poistamiseen tai rajoittamiseen liittyvät päihdeongelmiin, terveydentilaan, ammattitaidon puutteisiin ja epäasianmukaiseen toimintaan. Tavoitteena on aina asiakas- ja potilasturvallisuuden varmistaminen.

Ammattioikeuksien palautushakemusten määrässä ei kuitenkaan tapahtunut merkittävää muutosta. Valvira palautti kokonaan tai osittain ammatinharjoittamisoikeudet 129 hakijalle, mikä on hieman vähemmän kuin vuonna 2023, jolloin vastaava luku oli 135. Useimmiten palautukset koskivat tilanteita, joissa oikeus oli poistettu ammattihenkilön omasta pyynnöstä.

Valvontalautakunnan päätösten kokonaismäärä kasvoi jälleen. Vuonna 2024 lautakunta teki yhteensä 389 päätöstä, kun vuotta aiemmin päätöksiä tehtiin 347. Tästä huolimatta Valvira pyrkii sujuvoittamaan prosessia ehdottamalla, että tietyt palautushakemukset siirtyisivät suoraan viraston ratkaistaviksi ilman valvontalautakunnan käsittelyä.

Sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilöiden vastuulla on merkittävä rooli asiakas- ja potilasturvallisuuden ylläpitämisessä, ja ammatinharjoittamisoikeuksiin liittyvät päätökset korostavat tämän vastuun tärkeyttä.