Vuonna 2023 konkurssiin 2 700 yritystä

04.01.2024

Vuonna 2023 konkurssiin joutui 2 700 yritystä, mikä on peräti 26 prosenttia enemmän kuin edellisvuonna. 

Tällaiset luvut herättävät vakavaa huolta Suomen talouden tilanteesta. Asiakastiedon Jaakko Norsin mukaan viime vuosi oli poikkeuksellisen synkkä, ja konkursseja voi pitää luonnollisena osana markkinataloutta. Kuitenkin nyt koettu kasvu on aiempiin vuosiin verrattuna hälyttävä. Finanssikriisin aikana vuonna 2009 konkurssiin päätyi hieman yli 2 200 yritystä, joka nousi tuolloin ennätysluvuksi tällä vuosituhannella. Nyt konkurssien määrä nousi lähes viidellä sadalla.

Konkurssiin joutuneiden yritysten liikevaihto kohoaa noin 2 miljardiin euroon, ja näissä yrityksissä työskenteli viimeisimpien tietojen mukaan yli 8 000 henkilöä. Tällaiset luvut ovat huolestuttavia myös kansantaloudellisesti, sillä uusia kasvuyrityksiä tai suuria työllistäjiä ei ole löytynyt tilalle, mikä tarkoittaa menetettyjen verotulojen kasaantumista. Tiedot perustuvat Suomen Asiakastiedon tietokantaan, ja on huomattavaa, että viime vuonna konkurssiin kaatuivat myös isoja yrityksiä, vaikka pienyritykset ovat Suomessa valta-asemassa.

Rakennusala vaikeuksissa

Rakennusalalta löytyy erityisen paljon konkursseja. Rakennusalalla on ollut merkittäviä vaikeuksia sopeuttaa toimintaansa kasvaneisiin kustannuksiin ja hiipuvaan kysyntään. Muilla toimialoilla yli 10 miljoonan euron yritysten konkurssit ovat äärimmäisen harvinaisia.

Lisäksi eri yritysten maksuhäiriömerkintöjen määrä kasvoi merkittävästi viime vuonna. Suomen Asiakastieto Oy rekisteröi noin 224 000 maksuhäiriömerkintää, mikä on huomattava määrä. Maksuhäiriöisiä yrityksiä on nyt yhteensä 44 300, mikä on 13 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten.

Asiakastiedon tuore tilasto