Näkökulma: Venäjän mahdollisista yrityksistä horjuttaa Petteri Orpon hallitusta

Teksti: Nina Laakso
Venäjän puuttumisella Suomen politiikkaan on pitkä historia neuvostoajalta. Tällaisen puuttumisen tarkoituksena on vaikuttaa Suomen politiikkaan ja horjuttaa maan sisäistä rauhaa.
Venäjä on käyttänyt tämän tavoitteen saavuttamiseksi erilaisia taktiikoita, kuten sallinut ihmisten siirtyä Suomen rajalle kansainvälisten sopimusten vastaisesti, esimerkiksi vuonna 2015 ja todennäköisesti tällä hetkellä.
Näyttää vahvasti siltä siis, että Putinin Venäjä on jälleen valmis puuttumaan Suomen politiikkaan.
Vaikka Venäjän puuttumisen Suomen politiikkaan, tarkkoja motiiveja ei ole tiedossa, tiettyjä mahdollisia syitä voidaan päätellä.
Presidentti Sauli Niinistö on myös väittänyt, että Suomen Nato-jäsenyys on turvapaikanhakijoiden vuotamisen takana.
Venäjän ja Suomen välisten rajanylityspaikkojen äskettäinen sulkeminen, mukaan lukien Vaalimaa, Nuijamaa, Imatra ja Niirala, voi olla tapa, jolla Venäjä puuttuu Suomen politiikkaan
Venäjän rajan sulkeminen Suomen puolelta voi osoittautua hyödylliseksi Venäjän hallinnolle, helpottamalla rajavalvontaa ja turvatoimia.
Venäjän sekaantuminen Suomen politiikkaan on vakava ja huolestuttava asia. Hauraassa poliittisessa tilanteessa Venäjän kaikella puuttumisella, voi olla merkittävä vaikutus Suomen politiikkaan.
Rajan täysin sulkemisen mahdolliset vaikutukset
Suomen ja Venäjän välisen rajan sulkeminen estäisi laittoman maahantulon Suomeen, mikä on merkittävä etu. Itärajan rajanylityspaikat toimivat laittomien maahanmuuttajien ja salakuljettajien sisääntulopisteinä. Näiden sisääntulopaikkojen sulkeminen vaikeuttaisi tällaisten henkilöiden pääsyä Suomeen.
On myös syytä huomata, että rajan sulkeminen ei välttämättä ratkaise laittoman maahantulon ongelmaa, sillä turvapaikanhakijat tai laittomasti rajan ylittämistä yrittävät voivat yksinkertaisesti löytää vaihtoehtoisia maahantuloreittejä tai -tapoja. Joko itse, tai ulkopuolisten toimesta.
On syytä mainita myös, että Venäjän ja Valko-Venäjän välinen raja ei ole kansainvälisessä käytössä, eivätkä ulkomaalaiset pääse näiden maiden välillä rajaa ylittämään, mikä tarkoittaa, että itärajan sulkemisella Suomessa, ei välttämättä ole merkittävää vaikutusta laittomaan maahantuloon Venäjältä.
On myös tärkeää ottaa huomioon, että Suomen suhde Venäjään on vaikea useiden tekijöiden, kuten Ukrainan meneillään olevan konfliktin vuoksi.
Rajan kokonaan sulkeminen vaikuttaisi suuresti ihmisten ja tavaroiden liikkumiseen maiden välillä, millä voi olla suuria taloudellisia seurauksia kansalaisille.
Siksi rajan sulkemisen sijaan voi olla tehokkaampaa panostaa rajaturvatoimien parantamiseen. Suomen rajavartiolaitoksella on tältä alalta laaja kokemus ja asiantuntemus, ja se voisi auttaa kehittämään ratkaisuja laittoman maahantulon ongelmaan turvautumatta rajojen sulkemiseen.
Rajan kokonaan sulkemisella olisi todennäköisesti myös heijastusvaikutus maiden laajempiin diplomaattisiin suhteisiin. Siksi on tärkeää pohtia vaihtoehtoisia ratkaisuja, joilla turvapaikanhakijakysymystä voidaan käsitellä säilyttäen samalla Suomen ja Venäjän kahdenväliset suhteet rauhanomaisina.