Ukrainan ja Pohjoismaiden huippukokouksen yhteinen julkilausuma
Reykjavikissa 28. lokakuuta pidetiin neljäs Ukrainan ja Pohjoismaiden välinen huippukokous.
Kello 0:21. Teksti suomeksi: Nina Laakso / 24-verkkolehti
Reykjavikissa 28. lokakuuta pidetyssä neljännessä Ukrainan ja Pohjoismaiden huippukokouksessa Islannin, Tanskan, Norjan, Suomen ja Ruotsin pääministerit sekä Ukrainan presidentti antoivat seuraavan julkilausunnon.
I. Me, Pohjoismaiden johtajat, vahvistamme horjumattoman sitoutumisemme Ukrainan suvereniteettiin, alueelliseen koskemattomuuteen ja turvallisuuteen. Tukemme Ukrainalle on vankkaa ja jatkuu niin kauan kuin tarpeellista. Pohjoismaat ovat tähän mennessä tarjonneet Ukrainalle yli 20 miljardia euroa sotilaallista, taloudellista ja humanitaarista apua. Merkittäviä määriä on kohdennettu vastaamaan talven tuomiin kiireellisiin tarpeisiin, mukaan lukien energiaan, sosiaaliseen kestävyyteen ja humanitaariseen apuun keskittyvä talvipaketti, joka toimitettiin Pohjoismaiden ja Baltian ulkoministerien äskettäisellä vierailulla Odessaan. Pohjoismaat etsivät jatkuvasti uusia keinoja tukea Ukrainaa ja sen kansaa samalla, kun Ukraina jatkaa taistelua Venäjän hyökkäystä vastaan.
II. Ukrainan kamppailu itsenäisyytensä, suvereniteettinsa ja alueellisen koskemattomuutensa puolesta sen kansainvälisesti tunnustetuilla rajoilla edistää suoraan Euro-Atlantin turvallisuutta. Pohjoismaat pitävät tärkeänä syvällisen, kattavan ja pitkäaikaisen turvallisuusyhteistyön kehittämistä Ukrainan kanssa ja turvallisen tulevaisuuden takaamista sekä Ukrainalle että Pohjoismaille tuleville sukupolville. Pohjoismaat painottavat sitoutumistaan varmistaa täysimääräinen ja tehokas kahdenvälisten turvallisuusyhteistyösopimusten toimeenpano tiiviissä yhteistyössä Ukrainan kanssa. Näiden sopimusten puitteissa Pohjoismaat jatkavat Ukrainan tukemista sotilaallisesti, taloudellisesti ja humanitaarisesti. Pohjoismaat ja Ukraina toivottavat tervetulleeksi Ukrainan kompaktin, joka esitettiin Naton huippukokouksen yhteydessä Washington D.C.ä vuonna 2024 ja joka tarjoaa puitteet Ukrainan tukemiselle lyhyellä, keskipitkällä ja pitkällä aikavälillä. Pohjoismaat ja Ukraina tukevat G7-ryhmän yhteistä julkilausumaa Ukrainan jälleenrakennuksen ja elpymisen tukemiseksi.
III. Pohjoismaat korostavat kiinnostustaan kehittää edelleen yhteistyötä Ukrainan puolustusteollisuuden kanssa. Pohjoismaat ovat tähän mennessä sitoutuneet 195 miljoonan euron hankintoihin Ukrainan puolustusteollisuuden kautta. Venäjän jäädytetyistä varoista saatavat ylimääräiset tulot voivat olla yksi mahdollinen rahoituslähde tällaisille hankkeille. Pohjoismaat toivottavat tervetulleeksi sopimuksen, jonka mukaan Venäjän jäädytetyistä varoista peräisin olevia ylimääräisiä tuloja käytetään Ukrainalle suunnatun makrotaloudellisen tukilainan perustamiseen ja painottavat, että Venäjän varat on pidettävä jäädytettyinä siihen asti, kunnes Venäjä lopettaa hyökkäyssotansa ja korvaa Ukrainalle sodan aiheuttamat vahingot. Pohjoismaat jatkavat Venäjään kohdistuvia painostustoimia ja rajoittavat sen mahdollisuuksia käydä hyökkäyssotaansa Ukrainaa vastaan, muun muassa sanktioiden ja kansainvälisten toimien avulla, joilla pyritään estämään varjolaivaston kautta kuljetettavan venäläisen öljyn käyttö sanktioiden kiertämiseen.
IV. Pohjoismaat ovat päättäneet jatkaa Ukrainan puolustusvoimien puolustuskyvyn tukemista ja vahvistamista taistelussa turvallisuuden ja rauhan puolesta Euroopassa. Pohjoismaat ovat jo tehneet merkittäviä panostuksia kahden- ja monenvälisin lahjoituksin, mukaan lukien erilaisten kaliiperien ammuksia sekä toimia eurooppalaisen ammustuotantokapasiteetin vahvistamiseksi, kuten ASAP-aloite, sekä kansallisia päätöksiä raskaiden ammusten tuotannon lisäämisestä.
V. Pohjoismaat tukevat Ukrainan voitonsuunnitelmaa, jonka presidentti Zelenskyi on esittänyt, ja työskentelemme sen toteuttamiseksi. Pyrimme myös vahvistamaan Ukrainan asemaa toista rauhankokousta varten, jotta saavutettaisiin oikeudenmukainen ja kestävä rauha, joka perustuu kansainväliseen oikeuteen, mukaan lukien YK peruskirja, ja joka kunnioittaa Ukrainan suvereniteettia, itsenäisyyttä ja alueellista koskemattomuutta.
VI. Vahvistamme, että Ukrainan tuleva paikka on Natossa. Jatkamme Ukrainan tukemista sen peruuttamattomalla tiellä kohti täysimääräistä Euro-Atlantin integraatiota, mukaan lukien Naton jäsenyys. Tuemme Naton laajempaa roolia turvallisuusavun ja koulutuksen koordinoinnissa ja toivotamme tervetulleeksi Naton turvallisuusapu- ja koulutusohjelman Ukrainan tueksi. Olemme vakuuttuneita siitä, että Ukrainan tuleva jäsenyys on merkittävä lisäarvo Euroopan unionille ja edistää rauhaa, vakautta ja vaurautta Euroopassa. Toivotamme tervetulleiksi EU-jäsenyysneuvottelujen avaamisen Ukrainan kanssa ja olemme tehostaneet yhteisiä ponnistelujamme tukeaksemme Ukrainan EU-jäsenyyttä.