Tutkija: Suomessa rajanylityspaikkojen sulkeminen on osa rikkaiden maiden politiikkaa

Suomen päätös sulkea neljä itärajan rajanylitysasemaa ja keskittää turvapaikanhakeminen vain kahdelle rajanylitysasemalle on Suomen hallituksen reaktio Venäjän hybridioperaatiolle.
- Päätöksen voi nähdä kuitenkin myös laajemmin, osana laajempaa rikkaiden maiden jo vuosikausia harjoittamaa politiikkaa, sanoo tutkija Stephen Phillips Åbo Akademista.
Hänen mukaansa Suomen toiminta on uusi esimerkki rikkaiden maiden reaktiosta, ei-toivottuun siirtolaisuuteen.
Suomen päätöksen hän näkee osana kaavaa, rikkaiden maiden toiminnasta, jota on sovellettu viimeiset 40 vuotta. Yhdysvalloissa, Australiassa ja Euroopassa.
Käytännössä kyse on siitä, että maat yrittävät erilaisilla toimilla estää turvapaikanhakijoiden saapumisen.
Phillipsin mukaan Suomen toiminnassa on samat piirteet kuin Puolassa, jonne on viime vuosina saapunut Venäjältä ja Valko-Venäjältä tuhansia turvapaikanhakijoita.
Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan Puola on pakottanut turvapaikanhakijoita väkivaltaisesti takaisin rajan yli ja heitä on pidetty kurjissa oloissa pidätyskeskuksissa. Ihmisiä on myös kuollut pakkaseen.
- Jo viime kesän hallitusohjelmassa oli selvää, että tämä hallitus yrittää tähdätä kansainvälisen oikeuden noudattamisessa minimitasoon. Päätös on linjassa sen kanssa. Turvapaikan hakemisesta on tehty käytännössä hyvin vaikeaa, Phillips huomauttaa.
Amnesty / Maailma.net