THL: Terapiatakuu tulisi ottaa käyttöön vaiheittain lasten ja nuorten mielenterveyden tukemiseksi
Kello 10.20. 24-verkkolehti
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL esittää, että hallituksen suunnittelema terapiatakuu lasten ja nuorten mielenterveyden osalta tulisi ottaa käyttöön vaiheittain.
THL. n mukaan ensisijaisesti on varmistettava, että koko maassa on riittävästi henkilöstöä tarjoamaan matalan kynnyksen apua lapsille ja nuorille. Lisäksi palveluvalikoimaa tulisi laajentaa niin, että apua voidaan tarjota kaikille lapsille ja nuorille.
Ylilääkäri Outi Linnaranta THL sta painottaa, että aluksi terapiatakuun piiriin tulisi ottaa jo käytössä olevat, vaikuttavaksi osoitetut interventiot.
- Vaikuttaviksi osoitettujen lasten ja nuorten mielenterveyden hoitoon tarkoitettujen interventioiden saatavuus on Suomessa parantunut nopeasti, mutta käytön juurtuminen on kesken, Linnaranta toteaa.
Hallituksen esitysluonnoksessa ehdotetut kuukauden aikarajoitukset eivät ole THL. n mukaan tarkoituksenmukaisia. Sen sijaan tulisi keskittyä sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstön riittävyyteen, toiminnan sujuvuuteen sekä palveluiden vaikuttavuuteen.
THL. n lausunnossa korostetaan, että kaikki lapset ja nuoret tulee saada vaikuttavaa tukea ja hoitoa, mikä edellyttää myös kansallista seurantaa ja ohjausta.
- Hyvinvointialueilla on kovat säästöpaineet ja resurssipula, joiden vuoksi täytyy priorisoida käytettäviä ja käyttöön otettavia menetelmiä. Palvelujärjestelmän ulkopuolisten tahojen tehtävänä on varmistaa kansalaisten oikeus vaikuttavaan tukeen ja hoitoon, Linnaranta sanoo.
Kehittämispäällikkö Hanne Kalmari korostaa, että koulujen ja yhteisöjen tulee tukea lasten ja nuorten turvallista kasvua ja hyvinvointia.
- Tavoitteena tulisi olla, että lapset ja nuoret oppivat aikuisilta ne tiedot ja taidot, joiden avulla he ylläpitävät hyvinvointiaan ja voivat toipua kuormittavista tilanteista, Kalmari toteaa. Tämä edellyttää, että hyvinvointialueilla on riittävästi aikuisia tarjoamassa sekä opetusta että tukea psyykkisiin oireisiin.
Hallituksen esitysluonnoksessa on myös vakavia yhdenvertaisuusongelmia, sillä resurssit kohdennetaan nopeasti lievemmin oireileville lapsille ja nuorille, mikä saattaa jättää monimuotoista tai pitkäaikaista tukea tarvitsevat epäarvoiseen asemaan.
Lisäksi THL muistuttaa, että lasten ja nuorten mielenterveys on sidoksissa heidän huoltajiensa vointiin, ja työikäisten mielenterveys-, päihde- ja riippuvuuspalveluiden laadulla on merkittävä heijastevaikutus lapsiin ja nuoriin.
Lausunto korostaa, että kaikkien lasten ja nuorten parissa työskentelevien ammattilaisten mielenterveys- ja päihdehäiriöihin liittyvää osaamista on vahvistettava, jotta jokainen ammattilainen osaisi kohdata lasten ja nuorten tarpeet, tarjota apua ja arvioida terapiaan ohjaamisen tarvetta.