Suurin osan yli 65 vuotiaista luottaa televisioon tietolähteenä
Kello 23.05 24-verkkolehti
Suurin osa suomalaisista yli 65-vuotiaista seniorikansalaisista luottaa edelleen perinteisiin tiedonlähteisiin, kuten televisioon ja radioon, kertoo Vanhustyön keskusliiton SeniorSurf-toiminnan elokuussa 2023 toteuttama tutkimus. Tutkimuksessa selvitettiin seniorien mediataitoja sekä heidän tapojaan etsiä ajankohtaista tietoa.
Tutkimukseen osallistuneista seniorikansalaisista jopa 95 prosenttia ilmoitti television olevan heidän ensisijainen tiedonlähde. Kotimaan uutisia seurasi lähes kaikki vastaajat, eli 98 prosenttia päivittäin, ja ulkomaan uutisia seurasi päivittäin 91 prosenttia vastaajista. Myös oman alueen ajankohtaisia uutisia ja asioita seuraavia vastaajia oli huomattava määrä, peräti 77 prosenttia. Lisäksi seniorit kertoivat seuraavansa säätä, kirkon hengellisiä uutisia sekä kauppojen tarjouksia.
Vaikka ajankohtaisten asioiden ja uutisten löytäminen koettiin pääosin helpoksi, esiin nousi muutamia haasteita. Niihin kuuluivat esimerkiksi tekniikan puutteellinen hallinta, runsas tiedon määrä internetissä ja näköaistin haasteet. Vanhustyön keskusliiton SeniorSurf-toiminnan johtava asiantuntija Tiina Etelämäki katsoo, että seniorien tietolähde voi jäädä yksipuoliseksi, jos tiedon kanavat ovat rajoitettuja.
Televisioon perinteisesti luottaneiden seniorien jälkeen suosituimpia kanavia ajankohtaisten asioiden ja uutisten seuraamiseen olivat radio, 64 prosenttia, printtilehtien digiversiot sekä verkkouutiset ja -sivustot 62 prosenttia. Printtilehdet kiinnostivat 60 prosenttia vastaajista, ja lähes yhtä suuri osuus 59 prosenttia kertoi käyttävänsä internetin hakukoneita tiedon etsimiseen.
Google on tehnyt yhteistyötä Vanhustyön keskusliiton SeniorSurf-toiminnan kanssa seniorien mediataitojen kehittämiseksi. Google Suomen brändijohtaja Eva Mantila korostaa, että luotettavan tiedon löytyminen verkosta on tärkeää myös seniorikansalaisille. Google tukee siis Vanhustyön keskusliiton SeniorSurf-toimintaa tarjoamalla senioreille koulutuksia ja resursseja mediataitojen kasvattamiseksi. Muun muassa keskustelukortteja on suunniteltu seniorien tarpeisiin.
Tutkimuksen kyselyn toteutti Suomen Kyselytutkimus Oy, ja siihen osallistui yhteensä 800 ihmistä. Vastauksia kerättiin puhelimitse ja verkossa, jotta saatiin tietoa niin digitaalisia palveluja käyttäviltä kuin ei-digitaalisia palveluja käyttäviltä seniorikansalaisilta. Kyselyssä ei ollut yläikärajaa.