Suomelle ei hyvä päivä EU:ssa: Komissiolta huomautus ja pääministerille kritiikkiä parlamentissa
Kello 20.45. 24-verkkolehti
Euroopan komissio on ottanut voimakkaan kannan kausityöntekijöitä koskevaan direktiiviin, kehottaen useita maita, mukaan lukien Suomi, Espanja, Portugali, Romania, Slovenia, Slovakia ja Ruotsi, saattamaan kaikki direktiivin säännökset asianmukaisesti osaksi kansallista lainsäädäntöään.
Direktiivi 2014/36/EU pyrkii varmistamaan EU:n ulkopuolisten kausityöntekijöiden oikeudenmukaisen kohtelun, tarjoten selkeät säännöt heidän pääsylleen EU:hun ja varmistaen asianmukaiset työ- ja elinolot sekä yhdenvertaiset oikeudet kaikkialla EU:ssa. Euroopan komissio on aloittanut rikkomusmenettelyn lähettämällä virallisen ilmoituksen mainituille maille, koska direktiivin kaikkia säännöksiä ei ole vielä täysin pantu täytäntöön.
Huhtikuussa 2023 komissio aloitti ensimmäiset rikkomusmenettelyt useiden muiden maiden, kuten Belgian, Saksan ja Italian, suhteen. Nyt se laajentaa toimiaan myös Suomeen ja muihin mainittuihin maihin. Komissio korostaa, että täydellinen noudattaminen on välttämätöntä houkutellakseen tarvittavaa työvoimaa ja vähentääkseen laitonta muuttoliikettä EU:hun.
Suomella ja muilla mailla on kaksi kuukautta aikaa vastata komission huomautuksiin ja korjata mahdolliset puutteet. Ellei tyydyttävää vastausta saada, komissio voi edetä perustellun lausunnon lähettämiseen. Asia seuraa aiempia rikkomusmenettelyitä, joilla pyritään varmistamaan direktiivin asianmukainen täytäntöönpano kaikkialla Euroopassa.
Pääministeri Orpolle kovaa kritiikkiä Euroopan parlamentissa
Pääministeri Orpo sai kovaa kritiikkiä parlamentissa (videossa kohta 11:07:07) Iratxe GARCÍA PÉREZiltä. Video: Euroopan parlamentti. Suomennos EU.
Tänään Euroopan parlamentille osoitetussa puheessaan pääministeri Petteri Orpo korosti vahvaa taloutta, kokonaisturvallisuutta, puhdasta siirtymää ja Ukraina-tukea. Euroopan parlamentin jäsenten reaktiot vaihtelivat kiitoksista kriittisiin näkemyksiin.
Useat europarlamentaarikot ylistivät Suomen johtajuutta ilmasto- ja digipolitiikassa sekä sukupuolten tasa-arvossa. Myös maan liittyminen Natoon sai tunnustusta, ja EU:n odotettiin vastaavan ulkoisiin diplomaattisiin ja puolustuksellisiin haasteisiin.
Toisaalta jotkut kritisoivat voimakkaasti Suomen hallitusta äärioikeiston kanssa muodostetusta koalitiosta. He varoittivat mahdollisista vaaroista, joita tämä valinta voisi aiheuttaa Euroopalle. Lisäksi osa parlamentin jäsenistä arvosteli pääministeri Orpoa politiikasta, jonka he katsoivat heikentävän Suomen työmarkkinoita, sosiaaliturvaa ja työntekijöiden suojelua.
Euroopan parlamentissa kuultiin siis laaja kirjo näkemyksiä.