Suomalaisen median luotettavuus

24.07.2023
KUVITUSKUVA
KUVITUSKUVA

Teksti: Nina Laakso

Median luotettavuus on olennainen osa demokraattista yhteiskuntaa. Medialla on keskeinen rooli yleisölle tiedottamisessa ja yleisen mielipiteen muokkaamisessa. Suomessa media tunnetaan korkeasta journalistisesta rehellisyydestään ja riippumattomuudestaan. On kuitenkin myös argumentteja, jotka kyseenalaistavat suomalaisen median luotettavuuden. 

Suomalainen media on tunnettu korkeasta journalistisesta rehellisyydestään. Suomalaiset tiedotusvälineet ovat läpinäkyviä lähteistään ja faktantarkistusprosesseistaan. Toimittajat Suomessa noudattavat tiukkoja eettisiä sääntöjä, jotka edistävät raportoinnin rehellisyyttä, tarkkuutta ja oikeudenmukaisuutta. Tämä sitoutuminen journalistiseen rehellisyyteen varmistaa, että yleisölle esitettävä tieto on luotettavaa. Lisäksi suomalaiset tiedotusvälineet tarjoavat tasapainoista ja puolueetonta raportointia esittämällä monia näkökulmia asioihin ja välttämällä sensaatio- tai napsautusotsikoita. Onko näin?

Suomalaisen median korkeasta journalistisen rehellisyyden tasosta huolimatta on olemassa argumentteja, jotka kyseenalaistavat sen luotettavuuden. 

Median omistus voi vaikuttaa uutistoimistojen toimitukselliseen kantaan, mikä voi johtaa mahdollisiin ennakkoluuloihin raportoinnissa. Lisäksi toimittajilla voi olla henkilökohtaisia ​​ennakkoluuloja, jotka voivat vaikuttaa heidän raportointiinsa, vaikka ne olisivat tahattomia.

Yksi vasta-argumentti on, että suomalainen media on puolueellinen ja poliittisen vaikuttamisen alainen. Tiedotusvälineet voivat myös priorisoida tiettyjä poliittisia uutisia muihin nähden, mikä voi vaikuttaa niiden raportoinnin objektiivisuuteen ja luotettavuuteen.

Lisäksi suomalainen media ei välttämättä aina tarjoa täydellistä tai tasapainoista näkökulmaa. Tiedotusvälineet voivat keskittyä sensaatioon tai napsautusotsikoihin houkutellakseen katsojia tai lukijoita, mikä johtaa tietojen vääristymiseen. Toimittajat voivat valikoivasti raportoida tietoja, jotka sopivat tiettyyn kertomukseen, jättäen huomioimatta vaihtoehtoisia näkökulmia. Tämä moninaisten näkemysten puute voi rajoittaa yleisön ymmärrystä monimutkaisista asioista ja heikentää heidän kykyään muodostaa tietoisia mielipiteitä.

Toinen peruste suomalaisen median luotettavuuden puolesta on se, että se tarjoaa yleisölle oikeaa ja luotettavaa tietoa. Suomalaisilla tiedotusvälineillä on vahva kokemus raportoinnin tarkkuudesta, ja toimittajat ovat hyvin koulutettuja ja kokeneita. Nämä toimittajat noudattavat ammatillisia standardeja ja ovat sitoutuneet tarjoamaan yleisölle luotettavaa tietoa. Lisäksi suomalaiset tiedotusvälineet kattavat uutistapahtumat, jotka antavat yleisölle perusteellisen käsityksen käsillä olevista asioista.

On kuitenkin tärkeää tiedostaa, että suomalaisten tiedotusvälineiden raportoinnissa voi tapahtua virheitä. 

Toimittajat ovat ihmisiä ja voivat tehdä virheitä tai tulkita tietoja väärin, mikä johtaa epätarkkuuksiin heidän raportoinnissaan. Tiedotusvälineet voivat myös kiirehtiä raportoimaan tuoreista uutisista tarkistamatta tosiasioita, mikä voi johtaa väärän tiedon levittämiseen. Lisäksi oikaisut eivät välttämättä aina saa yhtä paljon huomiota kuin alkuperäinen raportti, mikä johtaa mahdolliseen väärän tiedon laajaankin leviämiseen.

On myös syytä huomata, että suomalaiset tiedotusvälineet eivät ole immuuneja digitaaliajan paineille, joissa pikauutisten kysyntä ja jatkuvan sitoutumisen tarve voivat vaikuttaa raportoinnin tarkkuuteen ja luotettavuuteen. Nopeuden tarve voi toisinaan vaarantaa faktantarkistusprosessien perusteellisuuden ja lähteiden todentamisen.

Toimituksellinen virhe ja valeuutisen ero

Nykypäivän digitaaliaikana väärän tiedon leviämisestä on tullut ongelma. On tärkeää erottaa toimitukselliset virheet ja valeuutiset, koska niillä on eri alkuperä ja seuraukset. Toimitukselliset virheet ovat toimittajien tahattomia virheitä, kun taas valeuutiset ovat tarkoituksella valmistettua tietoa, joka esitetään asiauutisena.

On tärkeää huomata, että toimitukselliset virheet yleensä korjataan uutistoimistossa. Oikaisuja julkaistaan väärien tietojen oikaisemiseksi. 

Vaikka virhe korjattaisiin, on mahdollista, että virheellinen tieto on jo levinnyt muiden alustojen kautta tai se on jaettu lukijoiden kesken. Tällä tavalla toimituksellisen virheen vaikutus voi olla samanlainen kuin valeuutisten vaikutus. 

Valeuutisen tarkoitus on luoda ja levittää tekaistua tietoa ilman aikomusta korjata tietoja. 

Yksi tärkeimmistä syistä, miksi valeuutisia uskotaan, on medialukutaidon ja kriittisen ajattelun puute väestön keskuudessa. Monilta ihmisiltä puuttuu kyky arvioida tietoa kriittisesti, erottaa luotettavia lähteitä ja väärän tietoja levittäjiä. Väärää tietoa voi helposti levittää sosiaalisen median alustojen kautta. Tietojen jakamisen helppous sosiaalisessa mediassa vaikeuttaa lähteiden todentamista, mikä johtaa valeuutisten lisääntymiseen.

Lisäksi rajalliset medialukutaidot tekevät valeuutisten uskomisen helpommaksi. Medialukutaitoon sisältyy kyky analysoida ja arvioida mediasisältöä tehokkaasti. Ilman näitä taitoja yksilöt todennäköisemmin hyväksyvät tiedon nimellisarvolla kyseenalaistamatta sen aitoutta.

Vahvistusharha ja kaikukammioiden läsnäolo lisäävät myös uskoa valeuutisiin. Vahvistusharha viittaa yksilöiden taipumukseen uskoa tietoa, joka on linjassa heidän olemassa olevien uskomustensa kanssa, ja hylätä tietoja, jotka ovat ristiriidassa heidän uskomustensa kanssa.

Sosiaalisen median aikakaudella algoritmit on suunniteltu näyttämään käyttäjille heidän kiinnostuksen kohteidensa ja uskomustensa mukaista sisältöä, mikä luo kaikukammioita, joissa yksilöt ovat alttiina vain tiedoille, jotka vahvistavat heidän ennakkoluulojaan.

Toisaalta myös luottamuksen heikkeneminen perinteiseen mediaan vaikuttaa valeuutisiin uskomiseen.

Vuosien mittaan luottamus perinteisiin tiedotusvälineisiin on vähentynyt, mikä johtuu osittain valeuutisten lisääntymisestä. 

Tapaukset, joissa valtavirran tiedotusvälineet levittävät virheellisiä tietoja, on johtanut uskottavuuden menetykseen. Tämä luottamuksen puute perinteistä mediaa kohtaan tekee ihmiset alttiimpia uskomaan valeuutisia, koska he saattavat nähdä sen vaihtoehtoisena tiedonlähteenä. 

Lisäksi luotettavan tiedon puute lisää uskoa valeuutisiin. Joillakin alueilla pääsy monipuolisiin ja luotettaviin uutislähteisiin on rajoitettu. Tämä rajoitettu pääsy vaikeuttaa yksilöiden erottamista oikeiden ja valeuutisten välillä, koska heillä on vähemmän mahdollisuuksia vertailla ja tarkistaa tietoja.  

On tärkeää, että yleisö arvioi kuluttamaansa tietoa kriittisesti ja etsii erilaisia ​​näkökulmia eri lähteistä.