Näkökulma: Presidenttiehdokas Pekka Haavistolla on vahvuus jota ei voi ohittaa

30.01.2024
Pekka Haavisto vuonna 2023. Kuva: Euroopan unioni

Kello 01.45. Teksti: Nina Laakso

Pekka Haaviston valinta presidentiksi tekisi hänestä Suomen ensimmäisen avoimesti homoseksuaalisen presidentin. Tällä hetkellä maailmassa on muitakin avoimesti LGBT-identiteettiä omaavia valtionpäämiehiä. Esimerkiksi Luxemburgin Xavier Bettel ja Irlannin Leo Varadkar ovat molemmat avoimesti homoseksuaalisia.

Haaviston valinta presidentiksi voisi lähettää vahvan, aidon viestin ihmisoikeuksien tärkeydestä Suomessa. Haaviston osaamista ulkopolitiikassa ja rauhanneuvotteluissa ei voi kiistää, eikä kenenkään seksuaalinen suuntautuminen saisi olla esteenä mihinkään tehtävän valintaan.

Haavisto erottuu myös sillä, että hän toimi ulkoministerinä vuosina 2019-2023, jolloin hän joutui kovaan paikkaan luottamusäänestyksessä. Tapaus liittyi Isis-taistelijoiden suomalaislasten kotiuttamisesta al-Holin pakolaisleiriltä Syyriasta. Haavisto osoitti vahvaa johtajuutta vaikeissa tilanteissa. Puheiden sijasta on aitoja onnistuneita tekoja.

Valitettavasti edelleenkin joissain piireissä seksuaalinen suuntautuminen voi aiheuttaa vahvoja ennakkoluuloja ja jättää varjoon ihmisen ihmisenä. Somessa näkyvä keskustelu antaa usein äänen monille eri näkemyksille, ja on totta, että homoseksuaalisuus on keskustelunaiheena herkkä ja jakava kysymys. 

Haaviston valinta voisi kuitenkin myös symboloida askelta kohti yhdenvertaisuutta ja hyväksyntää yhteiskunnassa. 

Päivitetty 30.1.2024. Kello 2.05. Lisätty al-Holin tapaus.