Näkökulma: Politiikan kauniit sanat ja kovat teot – Retoriikkaa vai todellisia ratkaisuja?

02.02.2025

Onko kyseessä siis vain taitavaa retoriikkaa, jossa kauniit sanat peittävät päätösten todelliset vaikutukset? 

Kuva: Kokoomus
Kuva: Kokoomus

Kello 19.47. Teksti: Nina Laakso / 24-verkkolehti

Kun vaalit lähestyvät, poliittiset iskulauseet täyttävät julkisen tilan. Yksi näistä on Kokoomuksen sanoma: "Etsitään yhdessä tämän päivän ongelmien sijaan tulevaisuuden mahdollisuuksia.". Itselleni  heräsi kysymys – miten tämä toteutuu käytännössä? Ja, jos ei ongelmia etsitä ja tuoda esille, kuinka ne voidaan ratkaista?  Mahdollisuudet ei ole ratkaisu vaan viittaa johonkin, mikä voi tapahtua ja yhtä todennäköisesti ei tule tapahtumaan. 

Nykyinen hallitus, jossa Kokoomus istuu, on tehnyt merkittäviä leikkauksia muun muassa sosiaali- ja terveyspalveluihin. Samalla puolueen aluevaaliohjelmassa korostetaan, kuinka tärkeää on, että "lääkäriin pääsee, ja että rahat riittävät palveluihin." Tämä on epäilemättä hieno tavoite, ollut jo vuosia, mutta mistä nyt rahat yhtäkkiä ilmestyvät, kun tuoreeltaan on tehty säästötoimia, jotka ovat heikentäneet palveluiden saatavuutta huolestuttava määrä? Ja joo, minuun ei vaikuta poliittisesti syötetty ajatus, että nykyiset säästöt on tulevaisuuden kannalta välttämättömiä joista pitäisi olla tulevaisuudessa peräti kiitollinen.

Kokoomus korostaa, että kuntien käsissä on suomalaisten arki ja tulevaisuus – lapset, nuoret, perheet, koulutus ja terveellinen elämä aina eläkevuosiin asti. Samalla kuitenkin työttömyys on lisääntynyt, yrityksiä on ajautunut konkurssiin, sosiaaliturvasta ja hyvinvointipalveluista on leikattu. Nämä eivät ole sattumanvaraisia ilmiöitä, vaan viime vuosien politiikan seurausta, jonka keskiössä on Kokoomus, muiden hallituspuolueiden kanssa.

Onko kyseessä siis vain taitavaa retoriikkaa, jossa kauniit sanat peittävät päätösten todelliset vaikutukset? Politiikassa tulisi olla kyse vastuunkannosta, mutta aivan liian usein nähdään, kuinka vastuu siirretään muille. Kun virheitä tehdään, niitä ei tunnusteta, vaan syyt sysätään vastustajien niskaan." No mutta kun se edellinen hallitus..". 

Olisiko jo aika, että jokainen puolue ja ehdokas sitoutuisi rehellisyyteen?  Politiikan luottamuspula syntyy juuri siitä, että äänestäjille annetaan kauniita lupauksia, joita ei ole aikomustakaan pitää.

Tulevissa kunta- ja aluevaaleissa valta on kuitenkin äänestäjillä. Kyse ei ole vain sloganeista tai kauniista puheista – kyse on siitä, kuka uskaltaa puhua totta ja lunastaa jopa lupauksensa.