Näkökulma: Kunnioitan kokoomuksen Pekka Toverin mielipidettä mutta kuitenkin...

Teksti: Nina Laakso
Näkökulmani liittyy kokoomuksen Pekka Toverin haastatteluun IL 3. joulukuuta.
Ensinnäkin, kansainväliset sopimukset, kuten turvapaikkasopimukset, ovat olemassa säilyttääkseen inhimillisyyden ja suojellakseen niitä, jotka tarvitsevat turvaa. Nämä sopimukset perustuvat yhteiseen ymmärrykseen ihmisoikeuksien kunnioittamisesta ja suojelevat haavoittuvassa asemassa olevia yksilöitä.
Toiseksi, push back -toiminta eli turvapaikanhakijoiden palauttaminen Venäjälle on ristiriidassa kansainvälisten oikeusnormien ja ihmisoikeuksien kanssa. Se voisi johtaa ihmisoikeusloukkauksiin ja vaarantaa yksilöiden turvallisuuden.
Kolmanneksi, vaikka tilanne itärajalla on haasteellinen, Suomen vastaus ei saisi olla oikeusvaltion periaatteiden ja kansainvälisten sitoumusten rikkominen. Sen sijaan Suomi voisi pyrkiä etsimään ratkaisuja, jotka ovat sopusoinnussa kansainvälisten normien kanssa ja turvaavat samalla maan kansalaisten edut. Ihmisoikeuksien kunnioittaminen liittyy vahvasti myös omiin kansalaisiimme, ihan kantasuomalaisiin.
Ihmisoikeudet ovat muutakin kuin turvapaikanhakijoiden oikeus
On tärkeää ymmärtää, että ihmisoikeudet ja niihin liittyvät sopimukset eivät ole pelkästään turvapaikanhakijoiden oikeuksien suojelemista varten, vaan ne luovat laajemman kehyksen inhimillisyyden, oikeudenmukaisuuden ja tasa-arvon edistämiseksi yhteiskunnassa.
Pekka Toverinkin on tärkeää huomata faktapohjaisuus ja tarkkuus kun käsitellään monimutkaisia kansainvälisiä tilanteita. Spekulaatiot ja virheelliset ennusteet voivat vaarantaa päätöksenteon luotettavuuden.
Pointtini on, että kosto ei ole johtanut pysyvään rauhaan ja että ihmisoikeussopimusten rikkominen voi vaarantaa omien kansalaisten oikeudet nyt ja tulevaisuudessa. Kansainväliset sopimukset ja niiden noudattaminen ovat perusta oikeusvaltion periaatteille, ja niitä on suojeltava myös kansallisten etujen nimissä voimakkaasti.
Oma maa ensin -ajattelu voi joskus olla yksinkertaistava lähestymistapa monimutkaisiin kysymyksiin, ellei jopa naurettava. Tarkoitan tällä, että kun hallitus ja osa eduskuntaa korostaa sisäistä turvallisuutta ja ennalta ehkäisee puheissaan kansalaisten kahtiajakoa, pysähtykää ja miettikää. Venäjä tai Suomen velkainen talous, ei ole hyväksyttävä syy viedä omien kansalaisten oikeutta hyvään elämään ja turvallisuuden tunnetta sadoilta tuhansilta kansalaisilta.