Metsähallitus irtisanoi työntekijöitä vastauksena valtion velkaantumiselle

Metsähallitus päätti keskiviikkona 29. marraskuuta Luontopalveluja ja konserniyksiköitä koskevat muutosneuvottelut yhteistoimintalain mukaisen minimiajan täytyttyä. Valitettavasti tulokset ovat raskaita, sillä 43 vakinaisen työntekijän työsuhteet päättyvät, pääasiassa Luontopalveluista, jotka vastaavat kansallis- ja luonnonpuistojemme hoidosta.
Lisäksi 75 luontopalvelulaista kohtaa oleellisia tehtävämuutoksia, joista vaihtoehtona on irtisanominen. Vuonna 2024 ei myöskään palkata määräaikaisia työntekijöitä, mikä vaikuttaa yli 100 henkilötyövuoteen. Tämä merkitsee merkittäviä muutoksia Luontopalvelujen organisaatioon ja toimintatapaan.
Työntekijöiden pääneuvottelijana toiminut ylempien toimihenkilöiden pääluottamusmies Pertti Itkonen valittaa, että tarjotut vaihtoehdot irtisanomisten välttämiseksi eivät kelvanneet työnantajalle. Metsähallituksen henkilöstöpolitiikan vastaisena pidetään myös sitä, että työnantaja määräsi tehtävämuutokset yksipuolisilla "ota tai jätä" -määräyksillä.
Loimu ry:n neuvottelupäällikkö Jukka Sippola, joka toimi asiantuntijana muutosneuvotteluissa, vahvistaa, että mikään työntekijöiden esittämä säästöesitys ei kelvannut työnantajalle. Neuvotteluprosessia kuvataan lähinnä muodollisuudeksi, jossa työntekijöiden mielipiteillä ei ollut käytännön vaikutusta.
Irtisanomisten syynä on valtion talousarviossa rahoituksen leikkaus ja sen kohdentaminen erityisesti henkilöstökustannuksiin. Vaikka tarve valtion velkaantumisen hillitsemiseksi ymmärretään, pidetään kohtuuttomana, että leikkaukset kohdistuvat voimakkaasti juuri metsäalan organisaatioihin, kuten Metsähallitukseen ja metsäkeskukseen. Tämä heijastuu tulevaisuudessa Luontopalvelujen toiminnassa ja asiakaspalveluissa eri puolilla maata, kuten reiteissä ja taukopaikoissa, luontokeskuksissa, luonnonsuojelualueiden hoidossa sekä ennallistamis- ja luonnonhoitotöissä.