Kultuurialan tekijöitä ei ole huomioitu työttömyysturva uudistuksessa

Hallitus on käynnistänyt merkittävän hankkeen, työttömyysturva uudistuksen, jonka tarkoituksena on työttömien patistaminen työhön.
Uudistus sisältää useita muutoksia, jotka vaikuttavat negatiivisesti erityisesti luovalla alalla taiteilijoihin ja muihin itsenäisiin luovan työn ammatinharjoittajiin.
Eräs muutos on esimerkiksi työskentelyvaatimuksen pidentäminen 6 kuukaudesta 12 kuukauteen, mikä johtaa haastavampaan tiehen työttömäksi jääneelle saada työttömyysturvaa.
Lisäksi työttömyyskorvauksen 300 euron suojaosuuden poistamisella on kielteinen vaikutus yrittäjiin, eikä se edistä työllisyyttä.
Hallitusohjelman kirjaus "hallitus ratkaisee kulttuurialan ja luovien alojen tekijöiden sosiaali- ja työttömyysturvaan liittyviä ongelmia osana sosiaaliturvauudistusta. Erityistä huomiota kiinnitetään freelancereiden asemaan."
Luovat ry on antanut lausunnon, jossa korostetaan työttömyysturva uudistuksen ja kirjauksen epäjohdonmukaisuutta. Heidän mielestään "uudistus ei ota huomioon luovan alan erityispiirteitä, kuten epäsäännöllistä ja projektiluonteista työtä".
Kulttuurin ammattilaiset tekevät useimmiten ns. keikkatöitä. Muusikot soittavat esiintymispalkkioilla, näyttelijät kootaan tv-, elokuva- ja teatteriproduktioihin hankekohtaisesti päiväpalkoin, taidemaalarit saavat palkkionsa, kun taulu myydään. Silloin, kun projekteja tai keikkoja ei ole, tällaisella työmarkkinalla myöskään palkkoja ei makseta. Mikään näytelmä ei ole jäänyt esittämättä, taulu maalaamatta tai sävellys säveltämättä siksi, että taiteilija olisi mieluummin tekemättä työtään, jos sellaista on tarjolla.
Lausunnossa kritisoidaan myös sitä, että perusoikeuksia ja laajasti kansalaisia koskettava lainsäädäntömuutosesitys on annettu hyvin lyhyellä aikataululla. Tämä ei vastaa hyvää lainsäädäntötapaa ja asia on syytä korjata.