Luottamus EU:hun huipussaan: Suomalaiset samaistuvat Euroopan kansalaisiksi jopa enemmän kuin Suomen kansalaisiksi

30.11.2024

Euroopan unioni nauttii nyt vahvinta luottamustaan vuosiin, ja suomalaiset osoittavat olevansa eturintamassa tukemassa EU:n toimintaa. 

Kuvakaappaus tutkimuksesta. EU

Kello 11:35. Teksti: Nina Laakso/ 24-verkkolehti

Eurobarometri 102-tutkimuksen tulokset osoittavat, että suomalaiset pitävät itseään yhä enemmän Euroopan kansalaisina. 83 prosenttia suomalaisista vastaajista ilmoitti kokevansa EU-kansalaisuuden omakseen, kun koko EU:n keskiarvo oli 74 prosenttia. Tämä korostaa, että suomalaiset samaistuvat Euroopan kansalaisiksi jopa enemmän kuin Suomen kansalaisiksi, sillä EU:n symboliset ja käytännön vaikutukset näkyvät laajasti jokapäiväisessä elämässä.

67 prosenttia suomalaisista suhtautuu optimistisesti EU:n tulevaisuuteen, mikä ylittää koko EU:n keskiarvon (61 %). Suomalaiset myös tukevat voimakkaasti EU:n Ukrainaa koskevia toimia. Esimerkiksi 96 prosenttia suomalaisista pitää tärkeänä humanitaarista apua sodan uhreille, ja 89 prosenttia tukee talouspakotteita Venäjää vastaan. Nämä luvut ovat selkeästi korkeampia kuin EU:n keskiarvot, mikä heijastaa Suomen historiallista ja geopoliittista herkkyyttä idän tilanteeseen.

Euro ja talous
Euron suosio on huipussaan. Suomalaisista peräti 87 prosenttia kannattaa yhteisvaluuttaa, mikä on yli EU:n keskiarvon (74 %). Tämä vahva tuki osoittaa, että euro nähdään vakauden ja taloudellisen yhteistyön keskeisenä välineenä.

Sota Ukrainassa ja ilmasto
Suomalaiset pitävät Ukrainassa käytävää sotaa EU:n tärkeimpänä kysymyksenä (43 %), mutta kansainväliset suhteet (28 %) sekä ympäristö ja ilmastonmuutos (25 %) nousevat myös merkittäviksi aiheiksi. Tämä kuvastaa suomalaisten laaja-alaista huolta globaalien kriisien vaikutuksesta sekä turvallisuuteen että kestävään kehitykseen.

Kansallisuus ja eurooppalaisuus 
Vaikka suomalaiset kokevat vahvasti EU-kansalaisuutta, tämä ei vähennä heidän kansallista identiteettiään. EU:n nähdään tukevan Suomelle tärkeitä arvoja, kuten rauhaa, demokratiaa ja hyvinvointia. Siksi EU-kansalaisuus täydentää Suomen kansalaisuutta sen sijaan, että ne kilpailisivat keskenään.