Näkökulma: Lakot osoittavat Suomen hallituksen epäonnistumisen

14.12.2023
SAK
SAK

Teksti: Nina Laakso

Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestön (SAK) poliittiset lakot herättävät huolta. Työministeri Satosen vaatimus maltista lakkojen käytössä on perusteltu, sillä lakkojen seurauksena monet kärsivät, mukaan lukien työntekijät, lapset ja yritykset. Tätä ei voi kiistää, mutta syyttävän sormen osoittaminen pois päin omista toimista on myös väärin.

Hallituksen työllisyystoimet ovat herättäneet arvostelua, ja lakot ovatkin osittain reaktio näihin päätöksiin. On kuitenkin tärkeää muistuttaa, että vaaleilla valittu hallitus ei selvästi kertonut kansalaisille kaikkia suunnitelmiaan ennen vaaleja. Kriittisessä mielipiteessäni korostan, että Suomen duunarikansan ei tulisi joutua kohtuuttomien leikkausten uhriksi.

Työllisyyttä ei voida käytännössä parantaa polkemalla työntekijöiden toimeentuloa ja rajoittamalla työn vapautta. Esimerkiksi sote-palveluiden osa-aikatyövoiman siirtäminen muille aloille, voi aiheuttaa merkittäviä ihmisoikeusloukkauksia ja vaikeuttaa kymmenien tuhansien ihmisten elämää. Samalla yritykset menettävät työvoiman. On muistettava että muun muassa osa-aikaisella sote-alalla ei käytännössä duunari voi ottaa vastaan lisätyötä päivittäisten työvuorojen hajanaisuuden vuoksi. Tämä sama koskee monia muitakin aloja.

Lopuksi on huomioitava, että hallituksen toimet voivat heijastua myös työnantajiin, vaikka tällä hetkellä puhutaan toisin. On tärkeää hakea tasapainoa ja oikeudenmukaisuutta päätöksiin, jotka vaikuttavat koko yhteiskuntaan. Suomen tulevaisuuden kannalta olisi viisasta pyrkiä ratkaisuihin, jotka eivät heikennä työntekijöiden asemaa eivätkä vaaranna maan vakautta.

Näin ollen voidaan sanoa, että päivän lakkoiluun on painava syy.