Hunter Bidenin armahdus jakaa mielipiteitä
Päätös armahduksesta on saanut Bidenin vastustajat vaatimaan selvityksiä ja muun muassa oikeusministerin eroa.
Kello 6:38. 24-verkkolehti
Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on joutunut poliittisen myrskyn keskelle armahtaessaan poikansa Hunter Bidenin, joka tuomittiin laittomasta aseen hallussapidosta. Päätös tehtiin alle kaksi kuukautta ennen Bidenin presidenttikauden päättymistä, ja Valkoinen talo perustelee sitä väitteillä poliittisesta ajojahdista.
"Poliittinen ajojahti" päätöksen taustalla
Valkoisen talon tiedottaja Karine Jean-Pierre korosti, että presidentti Biden luottaa oikeusjärjestelmään, mutta kokee, että hänen poikansa on joutunut poliittisen vainon kohteeksi.
- Olemme nähneet tämän toistuvan yhä uudelleen viime vuosien aikana, Jean-Pierre toteaa. Hänen mukaansa Bidenin päätös armahdukseen perustuu osittain siihen, että poliittiset vastustajat eivät olisi antaneet asian jäädä unohduksiin.
Kritiikkiä oikeusjärjestelmän uskottavuudesta
Päätös on herättänyt kysymyksiä presidentin uskosta oikeusjärjestelmään erityisesti hänen perhettään koskevissa tapauksissa.
Jean-Pierre viittaa lausunnossaan Floridan Palm Beachin piirikunnan syyttäjän Dave Aronbergin ja entisen Watergate-tutkinnan apulaissyyttäjän Jill Weinbergin lausuntoihin, joissa kyseenalaistettiin, olisiko Hunter Biden joutunut syytteeseen ilman kuuluisaa sukunimeään.
Hunter Bidenin rikokset ja armahdus
Hunter Biden tunnusti kesäkuussa syyllisyytensä kolmesta rikoksesta, jotka liittyivät laittomaan aseen hankintaan vuonna 2018 huumeidenkäyttönsä aikana. Syytteet olisivat voineet johtaa jopa 25 vuoden vankeusrangaistukseen. Lisäksi syyskuussa hän myönsi syyllistyneensä veronkiertoon ja laittomien kulujen, kuten prostituutiopalveluiden ja pornografiasivuston tilausten, väittämiseen liiketoiminnan kuluiksi.
Poliittinen vastatuuli voimistuu
Päätös armahduksesta on saanut Bidenin vastustajat vaatimaan selvityksiä ja muun muassa oikeusministerin eroa. Valkoisen talon mukaan presidentin hallinto ei kuitenkaan aio pyytää oikeusministeri Merrick Garlandin eroa.
- Presidentti voi samaan aikaan luottaa oikeusministeriöön ja nähdä poliittisia vaikutuksia oikeusprosesseissa, Jean-Pierre painotti.