Gazprom lopetti kaasutoimitukset Ukrainan kautta – yhtiön mukaan ei mahdollista jatkaa sopimusta
Gazprom korosti, että Ukrainan osapuolen toistuva ja nimenomainen kieltäytyminen jatkoneuvotteluista teki sopimuksen uudistamisen mahdottomaksi.
Kello 11:27. Teksti: Nina Laakso/ 24-verkkolehti
Venäläinen energiayhtiö Gazprom keskeytti varhain keskiviikkoaamuna 1. tammikuuta 2025 maakaasun toimitukset Ukrainan kautta, kun viiden vuoden kauttakulkusopimukset päättyivät. Gazprom ilmoitti, ettei Ukrainan "toistuvien ja nimenomaisten kieltojen" vuoksi ollut mahdollista jatkaa kaasun kuljetusta teknisesti tai juridisesti 1. tammikuuta 2025 alkaen.
Viime viikolla Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi torjui mahdollisuuden laajentaa nykyistä kaasun kauttakulkusopimusta siten, että se kattaisi myös kolmansien maiden kaasutoimitukset. Tämän seurauksena Venäjän valtionyhtiö Gazprom ilmoitti, että tekniset ja oikeudelliset edellytykset kaasun kauttakululle Ukrainan alueen kautta eivät ole enää olemassa 1. tammikuuta 2025 alkaen. Gazprom korosti, että Ukrainan osapuolen toistuva ja nimenomainen kieltäytyminen jatkoneuvotteluista teki sopimuksen uudistamisen mahdottomaksi.
Ukrainan kautta kulkeneen kaasureitin sulkeutuminen päättäneen tältä osin yli vuosikymmenen jännittyneet suhteet, jotka alkoivat Krimin valtauksesta vuonna 2014. Euroopan unionin energiaomavaraisuus vahvistui Venäjän hyökkäyksen jälkeen Ukrainaan vuonna 2022, ja unioni onnistui vähentämään riippuvuuttaan Venäjän energiasta hankkimalla kaasua vaihtoehtoisista lähteistä, kuten Qatarista ja Yhdysvalloista. Tämä on pitänyt kaasun hinnat Euroopassa vakaina irtautumisesta huolimatta.
Taloudelliset vaikutukset Gazpromille ja Ukrainalle
Vaikka EU:n markkinoilla ei odoteta merkittäviä häiriöitä, Venäjän Gazprom on kärsinyt huomattavia tappioita. Viime vuonna yhtiön tappiot ylittivät 7 miljardia dollaria, mikä on sen ensimmäinen tappiollinen vuosi sitten vuoden 1999. Kiina on osittain kompensoinut länsimaihin kohdistuvia vientimenetyksiä. Myös Ukraina kokee taloudellisia vaikutuksia, sillä se menettää noin 800 miljoonaa dollaria vuosittain transitmaksuina. Gazprom puolestaan menettää noin 5 miljardia dollaria kaasumyynnistä.
Moldavian haasteet
Moldavia, joka on ollut riippuvainen Ukrainan kautta kulkevasta kaasusta, on yksi tilanteen suurimmista kärsijöistä. Maa on ilmoittanut vähentävänsä kaasunkulutustaan kolmanneksella selvitäkseen tilanteesta.