EU sopimukseen 50 000 miljoonan euron tuesta Ukrainalle neljän vuoden aikana

02.02.2024
Kuva: Euroopan parlamentti

Kello 1.30. 24-verkkolehti

Euroopan unionin valtion- ja hallitusten päämiehet ovat sopineet torstaina 1. helmikuuta tuesta Ukrainalle. Yksimielisesti päätetty tuki on jopa 50 000 miljoonaa euroa, ja se kohdennetaan seuraavan neljän vuoden aikana EU:n budjetista. Tämä päätös syntyi sen jälkeen, kun Unkarin pääministeri Viktor Orban antoi periksi.

Osana Orbanin kanssa saavutettua kompromissia johtajat ovat sopineet, että komissio laatii vuosikertomuksen mekanismin täytäntöönpanosta, mikä on myönnytys Unkarin pyytämälle vuoden välein tarkistukselle, mutta ilman sen vaatimaa äänestystä.

Siihen sisältyy myös johtotason keskustelu mekanismin täytäntöönpanosta, ja tarvittaessa Eurooppa-neuvosto pyytää kahden vuoden kuluttua komissiota esittämään tarkistusehdotuksen seuraavan monivuotisen rahoituskehyksen yhteydessä, jossa vahvistetaan rahoitusapu Ukrainalle seuraaviksi neljäksi vuodeksi.

Sopimus saavutettiin jo ennen kokouksen alkua Orbanin ja Saksan liittokansleri Olaf Scholzin välisessä rajoitetussa kokouksessa. Kokoukseen osallistuivat myös Ranskan presidentti Emmanuel Macron, Italian pääministeri Giorgia Meloni, sekä neuvoston ja Euroopan komission puheenjohtajat Charles Michel ja Ursula von der Leyen.

Johtajat järjestivät keskiviikkoiltana ensimmäisen keskustelun Michelin, Scholzin ja Alankomaiden pääministeri Mark Rutten välillä, vaikka keskustelu viivästyikin yli keskiyön.

Orban poistui salista ensimmäisen rajoitetun kokouksen jälkeen antaakseen tilaa Baltian johtajille. Kolmannessa ryhmässä puolestaan olivat Espanjan hallituksen presidentti Pedro Sánchez, Rutte ja Puolan pääministeri Donald Tusk. Muille johtajille ilmoitettiin Ukrainan tuesta puhelimitse ennen virallisen kokouksen aloittamista.

Ukrainalle myönnetty tuki on merkittävä askel kohti maan vakauttamista ja uudistamista. Euroopan unioni haluaa näyttää vahvaa tukea Ukrainalle, joka on joutunut kärsimään pitkään jatkuneesta konfliktista ja talousvaikeuksista. Tämä päätös heijastaa myös EU:n yhtenäisyyttä ja kykyä saavuttaa kompromisseja vaikeissa poliittisissa tilanteissa.

EU:n tuki Ukrainalle tulee olemaan monipuolista ja kattaa muun muassa taloudellisen avun, infrastruktuurin kehittämisen ja institutionaalisen tuen. Tavoitteena on edistää Ukrainan demokratiaa, oikeusvaltioperiaatteen vahvistamista sekä talouskasvun edistämistä.

Ukrainan odotetaan käyttävän tätä tukea tehokkaasti ja läpinäkyvästi, jotta maan kehitys voi jatkua vakaana ja kestävänä.