Espanjan korkea sotilasedustaja kritisoi Trumpin puolustusmenoehdotusta – pitää Irania suurempana uhkana kuin Venäjä
Amiraali Jose Maria Nunez Torrente sanoo että Trumpin 5 %:n BKT on ristiriidassa NATO-maiden todellisten tarpeiden kanssa.

Kello 22: 32. Teksti: Nina Laakso / 24-verkkolehti
Espanjan sotilasedustaja NATO:ssa ja EU:ssa, amiraali Jose Maria Nunez Torrente, on kyseenalaistanut Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin ehdottaman 5 %:n BKT-osuuden käyttämisen puolustusmenoihin. Nunez ihmettelee ehdotuksen perustetta ja toteaa summan – noin 500 miljardia euroa – olevan vailla selkeää oikeutusta ja ristiriidassa NATO-maiden todellisten tarpeiden kanssa.
- Presidentti Trump ilmoitti yllättäen, että puolustusmenojen tulisi olla 5 prosenttia BKT:sta. Mutta emme tiedä, mistä tuo luku tulee – se ei vastaa jäsenvaltioiden määrittelemiä tarpeita, amiraali sanoo.
Nunez muistutti, että NATO:n nykyinen virallinen tavoite on 2 % BKT:sta, johon kaikki jäsenmaat – myös Espanja – ovat sitoutuneet. Hänen mukaansa Espanja ei tue uutta 5 %:n tavoitetta, eikä se ole yksin: muidenkin maiden edustajat ovat ilmaisseet epäilynsä mahdollisuudesta saavuttaa tällainen taso vuoteen 2030 mennessä.
Amiraalin mukaan teknologian kehitys voi lisäksi laskea asejärjestelmien tuotantokustannuksia ja jopa muuttaa täysin käsitystä siitä, millaisia aseita tulevaisuudessa tarvitaan, mikä tekee 5 %:n kiinteästä tavoitteesta entistä kyseenalaisemman.
Nunez nosti esiin myös uuden turvallisuuspoliittisen huolen: Iranin kasvava konflikti Yhdysvaltojen ja Israelin kanssa. Hänen mukaansa tämä tilanne on jopa vakavampi uhka kuin Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa.
- Venäjän sota Ukrainaa vastaan oli suurin huolemme vielä hetki sitten, mutta nyt Iranin tilanne on noussut jopa suuremmaksi uhaksi, hän totesi.
Samalla hän painotti, että NATO:n ei pidä sallia Ukrainan häviämistä sodassa, sillä se antaisi väärän viestin muille autoritaarisille valtioille, erityisesti Kiinalle suhteessa Taiwaniin. Siksi Euroopan on valmistauduttava turvaamaan Ukrainan asema myös sodan jälkeisessä ajassa ja tukemaan sen puolustuskyvyn sekä aseteollisuuden kehittämistä.