Espanjalaiset luottavat hallitusta enemmän tieteeseen ja mediaan ilmastonmuutoksesta
Tutkimuksen mukaan lähes puolet espanjalaisista uskoo, että hallitus valehtelee ilmastonmuutoksen torjunnan tehokkuudesta.

Kello 0:35. 24-verkkolehti
Tutkimus "Confianza en la ciencia y Populismo científico en España", jonka toteutti FECYT, paljastaa espanjalaisten asenteita tieteeseen ja ilmastonmuutokseen liittyvään päätöksentekoon. Kyselyyn osallistui 987 yli 18-vuotiasta internetin aktiivista käyttäjää Espanjasta.
Tutkimuksen mukaan lähes puolet espanjalaisista (48 %) uskoo, että hallitus valehtelee ilmastonmuutoksen torjunnan tehokkuudesta, ja 44,3 % kokee, että se jättää kansalaisten huolen huomiotta. Ilmastonmuutos herättää espanjalaisissa erityisesti avuttomuuden, pessimismin ja vihan tunteita, ja nämä tunteet voimistuvat niillä, jotka luottavat enemmän ilmastonmuutosta tutkiviin tieteentekijöihin.
Tieteellisen tiedon pääasialliset lähteet ovat uutis- ja dokumenttiohjelmat televisiossa ja radiossa, uutisartikkelit verkkosivustoilla ja sovelluksissa sekä sosiaalinen media. Nuoremmat ihmiset saavat tietoa eniten digitaalisten kanavien kautta.
Kansalaiset pitävät yliopistoja ja julkisia tutkimuskeskuksia (31,8 %) sekä yksityisiä tutkimuslaitoksia (18,3 %) parhaimpina tahoina tieteellisen tiedon välittämiseen. Lisäksi 28,1 prosenttia keskustelee usein tieteestä ja teknologiasta, ja 11,5 prosenttia jakaa näihin aiheisiin liittyvää sisältöä sosiaalisessa mediassa.
Tutkimus osoittaa, että espanjalaiset tukevat vahvasti tutkimusrahoituksen lisäämistä (keskimääräinen kannatus 8,9 asteikolla 1–11). Myös 91 prosenttia vastaajista katsoo, että terveydenhuollon kehittäminen tulisi olla tieteen ensisijainen tavoite.
Espanjalaiset arvostavat tiedettä ja tutkijoita, joita pidetään älykkäinä, pätevinä ja elämänlaatua parantavina. Suurin osa kansalaisista uskoo, että tieteelliset menetelmät ovat paras keino erottaa totuus virheellisestä tiedosta. Lisäksi 80 prosenttia on sitä mieltä, että hallituksen tiedepolitiikan tulisi nojata vahvasti tutkijoiden suosituksiin, vaikka tutkijoille ei halutakaan liikaa valtaa päätöksenteossa.
Kaiken kaikkiaan Espanjassa vallitsee myönteinen kuva tieteestä ja tutkijoista, mutta samalla koetaan, että tieteen prioriteetit ja kansalaisten huolenaiheet eivät aina kohtaa.