Ennätysten vuosi: Konkurssien ja uusien yritysten määrä kasvaa rajusti Suomessa

20.11.2024

Konkurssien kasvun taustalla ovat muun muassa korkojen nousu, pandemian jälkivaikutukset ja talouden yleinen epävarmuus. 

Eniten konkurssiin on hakeutunut pieniä yrityksiä. KUVITUSKUVA iStock

Kello 23:05. Teksti: Nina Laakso / 24-verkkolehti

Vuosi 2024 on ollut Suomen taloudessa ääripäiden vuosi. Vaikka uusia yrityksiä perustetaan enemmän kuin koskaan tällä vuosikymmenellä, konkurssien määrä on rikkonut ennätyksiä. Tähän mennessä konkurssiin on ajautunut jo lähes 2 700 yritystä, mikä ylittää viime vuoden synkän ennätyksen, 2 681 konkurssia. Tilastot kertovat karua kieltään: talouden epävakaus haastaa sekä vanhat että uudet toimijat.

Pienyritykset kärsivät eniten, mutta suuremmatkin kaatuvat

Eniten konkurssiin on hakeutunut pieniä, alle 199 000 euron liikevaihdon yrityksiä, mutta myös suurempien yritysten tilanne on heikentynyt. Esimerkiksi 2–9,9 miljoonan euron liikevaihtoa tekevien yritysten konkursseja on yli kaksinkertainen määrä vuoteen 2021 verrattuna. Uusimaa kantaa suurimman taakan, sillä 63 prosenttia konkurssihakemuksista tulee sieltä. Rakennusala on kärsinyt pahiten, mutta myös kaupan sekä majoitus- ja ravitsemusalan yrityksiä on kaatunut huomattavan paljon.

Synkästä tilanteesta huolimatta uusia alkuja

Samaan aikaan, kun konkurssiuutiset kasvavat, suomalaiset näyttävät rohkeutta yrittäjyydessä. Vuoden loppua kohti ollaan matkalla kohti 2020-luvun ennätysvuotta uusien yritysten perustamisessa. Lokakuun loppuun mennessä Suomessa oli rekisteröity yli 47 000 uutta yritystä, mikä on merkittävästi enemmän kuin vuonna 2023. Uudet yritykset keskittyvät erityisesti ammatilliseen toimintaan, kuljetukseen sekä maa- ja metsätalouteen.

Uusi alku vanhan tilalle?

Asiakastiedon Jaakko Nors arvioi, että osasyynä uusien yritysten perustamisbuumiin voi olla konkurssin kokeneiden yrittäjien halu aloittaa alusta. On positiivista, että talouden haasteista huolimatta ihmisillä on rohkeutta kokeilla yrittäjyyttä. Moni saattaa hyödyntää kokemuksiaan ja oppimaansa rakentaessaan uutta yritystä, hän toteaa.

Suomi talouden murrosvaiheessa

Konkurssien kasvun taustalla ovat muun muassa korkojen nousu, pandemian jälkivaikutukset ja talouden yleinen epävarmuus. Talouden murros tuo kuitenkin myös uusia mahdollisuuksia. Kysymys kuuluu, miten yrittäjät, päättäjät ja yhteiskunta voivat tukea tätä siirtymää niin, että yhä useampi yritys onnistuu pitkällä aikavälillä.

Suomen talous on ristiriitainen: ennätysten vuosi tuo esiin sekä synkkiä varjoja että uusia toivon pilkahduksia.