Elämäntavoilla yhdeksän tervettä elinvuotta lisää

On tutkimusnäyttöä, että terveillä elämäntavoilla voidaan saavuttaa yhdeksän tervettä elinvuotta. Samalla voidaan myös vähentää ihmisten inhimillistä kärsimystä ja saada säästöjä sekä ihmisten että yhteiskunnan terveysmenoihin, sanoo Yhdistävä lääketiede ry:n varapuheenjohtaja, farmasian tohtori Hanna Kortejärvi.
Elämäntavat ovat suurin syy kroonisiin sairauksiin. Vakaviakin sairauksia, kuten diabetes, sydän- ja verisuonitaudit voidaan ehkäistä, lievittää ja jopa parantaa muuttamalla elämäntapoja.
Miksi tieto terveellistä elämäntavoista ei sitten johda tuloksiin?
Tietoa ja ohjeita terveistä elämäntavoista on runsaasti. Harva kuitenkaan noudattaa niitä arjessaan. Ravitsemussuositusten lautasmalli on tuttu monille, silti alle 20 prosenttia suomalaisista syö mallin mukaan. Samoin vain joka viides aikuinen liikkuu suositusten mukaan.
Yksi keskeisimmistä tekijöistä onnistuneen elämäntapamuutoksen taustalla on tapa, jolla apua hakeva ihminen kohdataan. Terveydenhuollon ammattilaisen rooli onkin laajentumassa tiedollisesta asiantuntijasta rinnalla kulkijaksi, joka motivoi, inspiroi ja kannustaa muutospolullaan kulkevaa ihmistä.
Erityisen tärkeää on nähdä apua hakeva ihminen kykenevänä ja motivoituneena toimijana, jonka omalla toiminnalla ja ratkaisuilla on iso merkitys hänen hyvinvointinsa ja terveytensä palautumiselle. Hoivan, tuen ja hoidon tulisi aina huomioida ihmisen omat tarpeet ja toiveet sekä keinot ja resurssit, joita ihmisellä itsellään on käytössään.
Suomen ensimmäinen kaikille avoin Elämäntapalääketieteen seminaari järjestetään 3. helmikuuta
Taloudellisesti riippumaton Yhdistävä lääketiede ry järjestää seminaarin Meilahden Terkko Health Hub:ssa ja seminaaria voi seurata suorana lähetyksenä perjantaina 3. tammikuuta kello 10-16 Järviradion netti TV:ssä ja myöhemmin tallenteena.
Seminaarissa kuulemme sekä suomalaisista että kansainvälisistä elämäntapalääketieteen malleista ja ratkaisuista, joissa terveydenhuollon ammattilainen on tukenut ihmistä onnistumaan elämäntapamuutoksissa. Kuulemme myös ihmisten omakohtaisia kokemuksia vakavista sairauksista toipumisessa elämäntapamuutoksilla.
Pääpuhujana seminaarissa on tohtori Beth Frates (etänä), President of the American College of Lifestyle Medicine. He järjestävät sertifioitua elämäntapalääketieteen koulutusta. Muutamia suomalaisia lääkäreitä on suorittanut tämän koulutuksen ja heidän esityksiään kuulemme seminaarissa.
Elämäntapalääketiede tarjoaa polun, jota pitkin yhdessä kulkemalla tieto voidaan jalostaa vaikuttaviksi muutoksiksi ihmisten arjessa.
- Toivomme, että Suomessa herää laaja-alainen keskustelu ja syntyy uusia ratkaisuja, kuinka voimme edistää, vahvistaa ja hoitaa ihmisten terveyttä kustannustehokkaasti ja vaikuttavasti tukemalla ihmisten elämäntapamuutoksia.