Arkaluontoinen deittikuvakaappaus kaatoi Ruotsin turvallisuusneuvonantajan
Ero aiheutui vanhoista, arkaluonteisista alaston kuvista, jotka paljastuivat hänen deittisovellusprofiilistaan.

Kello 23:40. 24-verkkolehti
Ruotsin hallitus nimitti Ulf Kristerssonin johdolla kansalliseen turvallisuusneuvonantajan virkaan entisen Afganistanin-lähettilään Tobias Thybergin 8. toukokuuta 2025. Vain muutaman tuntia myöhemmin Thyberg ilmoitti eroavansa tehtävästä. Ero aiheutui vanhoista, arkaluonteisista alaston kuvista, jotka paljastuivat hänen deittisovellusprofiilistaan – itse asiassa Thyberg kuvat olivat peräisin hänen entiseltä Grindr-profiililtaan ja hänen olisi pitänyt ilmoittaa niistä hallinnolle mutta hän ei tehnyt niin. Kaapatut kuvat hallituksen kansliaan lähetti nimetön taho.
Kyseessä on toinen kohuttua nimitystä koskeva skandaali peräkkäin Kristerssonin hallituksessa: Thybergin edeltäjä, Henrik Landerholm, erosi kun häntä tutkittiin tammikuussa 2025 salassa pidettävien asiakirjojen epäasianmukaisesta käsittelystä. Molemmat tapaukset ovat poikkeuksellisia Ruotsin mittapuun mukaan, sillä maassa on ollut vasta kaksi kansallista turvallisuusneuvonantajaa – ja kummatkin ovat jättäneet viran kesken ennenaikaisesti.
Kansallisen turvallisuusneuvonantajan rooli
Ruotsin kansallinen turvallisuusneuvonantaja on pääministerin johtaman kansallisen turvallisuusneuvoston keskeinen avustaja. Hänen tehtäviinsä kuuluvat muun muassa:
Kansallisen turvallisuusneuvoston avustaminen: Neuvonantaja valmistaa ja johtaa valtioneuvoston turvallisuuskokouksia sekä huolehtii kansallisen turvallisuuden keskeisten kysymysten analyysistä ja koordinoinnista.
Poikkihallinnollinen koordinointi: Hän johtaa hallituksen strategista koordinointiryhmää (Strategic Coordination Group) ja varmistaa eri toimialojen yhteistyön turvallisuuskysymyksissä.
Pääministerin neuvonanto: Tehtävä sisältää tiiviin yhteistyön pääministerin ja turvallisuuspolitiikasta vastaavien ministerien kanssa ulko- ja turvallisuuspolitiikan kysymyksissä.
Näiden tehtävien tarkoituksena on vahvistaa hallituksen kokonaisnäkemystä ja varautumista monimuotoisiin uhkiin. Virka on hallinnollisesti sijoitettu valtioneuvoston kansliaan (Statsrådsberedningen) ja se vaatii korkeaa luottamustasoa, sillä neuvonantaja käsittelee arkaluonteista tietoa.
Nimitysprosessi hallituksessa
Kansallisen turvallisuusneuvonantajan nimeäminen on valtioneuvoston toimivallassa. Hallitus tekee päätöksen tehtävän täyttämisestä valtioneuvoston kokouksessa, ja nimitys julkistetaan virallisella tiedotteella. Esimerkiksi Thybergin nimityksestä julkaistu tiedote korosti hänen laajaa kokemustaan ulkopoliittisissa tehtävissä ja rooliaan Turvallisuusneuvoston ja ulko- ja turvallisuuspolitiikan koordinoinnissa.
Turvallisuusneuvonantajan nimittää Ruotsin hallitus pääministerin esityksestä valtioneuvoston kokouksessa, ja valinta julkistetaan yleensä tiedotteella.
Turvallisuusselvitys: Virkaan kuuluu perusteellinen turvallisuustarkastus. Thybergin tapauksessa paljastui, että hän oli jättänyt kertomatta deittisovelluksesta löytyneistä kuvista. Pääministeri Kristersson kuvaili tilanteen vakavaksi, koska tiedon olisi pitänyt tulla esiin huolellisessa turvallisuusselvityksessä.
Valvonta ja tarkastus: Aiemmassa Landerholmin nimitysasiassa eduskuntaa avustanut konstituutiokomitea (KU) tarkasti prosessin ja totesi keväällä 2023, ettei rekrytoinnissa ilmennyt menettelyvirheitä. Molemmat tapaukset ovat kuitenkin herättäneet kysymyksiä siitä, kuinka tiukasti valvotaan luottamuksellisia virkoja ja kenen eduksi turvallisuutta riskeerataan.
Henrik Landerholm oli Kristerssonin hallituksen ensimmäinen kansallinen turvallisuusneuvonantaja.
Landerholm oli Kristerssonin lapsuudenkaveri, mikä lisäsi kohun mittakaavaa. Oppositio vaati hänen erottamistaan ja kiinnitti huomiota sekä turvallisuusriskin että liiallisen tuttavuussuhteen vaarallisuuteen. Ruotsin pääministerinä Kristersson kommentoi tilanteesta, että vastaavanlaiset virheet eivät saa toistua eikä "tällaista voi tapahtua uudestaan".
Lähde: Ruotsin hallituksen tiedotteet ja selvitykset.