Alaikäisten sytyttämät tulipalot huolena – SPEKin asiantuntija ohjeistaa vanhempia ja kouluja
Kello 22.35. 24-verkkolehti
Alaikäisten sytyttämät tulipalot Espoossa ovat herättäneet julkista huomiota ja huolta. Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön (SPEK) asiantuntija Juha Hassila antaa ohjeita vanhemmille siitä, miten keskustella lasten ja nuorten kanssa tulipaloista ja niihin liittyvistä riskeistä.
Lasten ja nuorten voi olla vaikea ymmärtää, miten helposti tulipalo syttyy ja leviää. Jo pieni kipinä tai liekki voi aiheuttaa suuren tulipalon, joka voi vaarantaa itsensä sekä muut. Pahimmassa tapauksessa joku voi kuolla tai lapsi joutua pitkäaikaiseen korvausvelvollisuuteen, Hassila sanoo.
Tulipalojen tilastot huolestuttavia
Pelastustoimen tilastojen mukaan vuonna 2022 syttyi yli 250 erilaista tulipaloa lasten tulenkäsittelyn seurauksena. Tulipalot syttyivät muun muassa maastossa, rakennuksissa ja roskiksissa. On tärkeää, että lapset ja nuoret ymmärtävät tulen vaarallisuuden ja oppivat käsittelemään tulta oikein.
Keskustelu ja opetus avainasemassa
Hassilan mukaan vanhempien kannattaa keskustella aiheesta rauhallisesti ja kuunnella lasten kysymyksiä.
- Aihe voi jännittää ja herättää lapsessa huolta. Vanhemman kannattaa myös kysyä lapselta, mitä hänelle kuuluu ja mistä hän haluaisi jutella, Hassila neuvoo.
Erityisesti nuoret eivät välttämättä rohkene soittaa hätänumeroon 112 tulipalon sattuessa.
- Lapsille ja nuorille on tärkeää opettaa, että hätänumeroon 112 soitetaan aina, jos näkee tulipalon alun. Myös silloin, jos sytyttäjänä on lapsi itse tai kaverit. Lapselle on hyvä kertoa, että vanhempi ei suutu siitä, että lapsi uskaltaa kertoa asiasta, Hassila korostaa.
Korvausvastuu myös alaikäisillä
Vaikka lapsi ei olisi vielä rikosvastuussa, hän voi silti olla korvausvelvollinen tulipalon aiheuttamasta vahingosta. Lapsi voi olla korvausvelvollinen myös silloin, jos hän on ollut mukana porukassa, mutta ei ole soittanut hätänumeroon 112 tai kertonut asiasta heti aikuiselle.
Paloturvallisuuden opetus kouluissa ja kotona
Kouluissa paloturvallisuutta ja turvallisuusasennetta voidaan opettaa SPEKin maksuttomien Palojärki- ja NouHätä!-materiaalien avulla. Kotona vanhemmat ja lapset voivat yhdessä katsoa paloturvallisuusvideoita ja keskustella turvallisesta tulen käytöstä sekä hätätilanteissa toimimisesta.
NouHätä!-pelastustaitokampanjaan osallistuu vuosittain noin 75 prosenttia kahdeksasluokkalaisista. Kampanjassa opitaan paloturvallisuutta ja hätätilanteissa toimimista.